Затятість по-Орбанівськи: Угорщина заблокувала виділення мільярдів для України з бюджету ЄС

09:46, 15.12.2023
Затятість по-Орбанівськи: Угорщина заблокувала виділення мільярдів для України з бюджету ЄС

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан під час засідання Європейської ради в Брюсселі, 14 грудня 2023 р. (Фото з відкритих джерел)

На засіданні Європейської Ради прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на виділення із бюджету Євросоюзу 50 млрд на допомогу для України.

 

Як інформує УМ, про це 15 грудня він повідомив у соцмережі Х.

 

«Підсумки нічної зміни: вето на додаткові гроші для України і вето на перегляд багаторічного бюджету.

 

Ми повернемося до цього питання наступного року на (засіданні – УМ.) Єврокомісії після належної підготовки», - написав Орбан.

 

Зауважимо, що глави держав та урядів країн ЄС, які продовжували зустріч в Брюсселі до глибокої ночі з четверга на п’ятницю, не змогли досягти одноголосного рішення щодо ухвалення оновленого багаторічного бюджету ЄС. Орбан одноосібно заблокував ухвалення "мегапакету", у який увійшло 50 млрд євро для України, видатки на міграційні програми, фінансування Фонду солідарності ЄС та оборони, повідомив Шарль Мішель по завершенню переговорів.

 
Утім, як підкреслив голова Євроради, "мегапакет" не відхилений, а відкладений: лідери домовилися про позачерговий саміт, що буде присвячений цьому питанню вже на початку січня.
 
 
"У нас є інструменти для того, щоби гарантувати, що Україна може розраховувати на нашу підтримку, є сильна політична воля 26 лідерів ухвалити цей "мегапакет". І це – сигнал, який ми хочемо надіслати Україні", – заявив Мішель
 
 

Як повідомляла УМ, Орбан не голосував: лідери ЄС схвалили переговори з Україною та Молдовою про вступ.