Орбан блокуватиме надання Україні 50 млрд євро від Єврокомісії

17:43, 30.06.2023
Орбан блокуватиме надання Україні 50 млрд євро від Єврокомісії

Віктор Орбан під час ефіру Radio Kossuth. (telex.hu)

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив категорично проти плану Єврокомісії виділити Україні  50 мільярдів євро фінансової допомоги у вигляді грантів і кредитів.

 

Як інформує Україна молода, про це Орбан сказав під час виступу в ефірі державного радіо в п'ятницю, передає Reuters.

 

"Ясно одне, ми, угорці, ... не дамо більше грошей Україні, поки вони не скажуть, куди пішли попередні близько 70 мільярдів євро", – сказав угорський прем’єр.

 

За його словами, Угорщина досі не отримала доступу до коштів із фонду, який фінансується за рахунок попереднього спільного кредиту європейських країн.

 

До речі, Угорщина та Польща є єдиними членами ЄС, не отримали кошти на відновлення, які Єврокомісія заблокувала через звинувачення в тому, що уряди цих країн завдають шкоди демократії та верховенству права.

 

Перед тим в ефірі Radio Kossuth Віктор Орбан нарікав, що ЄС витрачає на підтримку України забагато коштів, які могли б бути використані в інтересах угорських чи польських громадян.

 

"У бюджеті ЄС вже немає грошей. Де ці гроші? Думаю, ми знаємо відповідь, вони десь в Україні. Де гроші угорців, де гроші поляків? Боюся, що в Україні. Вони віддають їх на війну, якої не мало б бути", – цитує заяву глави уряду Угорщини в ефірі радіо угорське видання Telex.

 

Орбан також поставив під сумнів цільове використання європейських коштів урядом України.

 

"Минуло півтора року, а результат нульовий, навіть негативний. Ми не завдали поразки росії, політичне керівництво рф на своїх посадах, російська економіка почувається завдяки йому дуже добре. А ми, навпаки, потерпаємо від інфляції і більше не маємо грошей, щоб підтримувати українців", – заявив прем’єр, який "забув" про заколот ПВК "Вагнер" минулими вихідними, а також про той факт, що доходи рф від продажу енергоносіїв цього року будуть помітно нижчими.

 

Орбан традиційно, згідно з російськими наративами заявляє, що ситуація не зміниться, якщо ЄС не змінить підхід і потрібні мирні переговори, інакше "загине ще багато людей".

 

Як повідомляла «УМ», Орбан неодноразово відзначився українофобськими заявами.

 
Нещодавно МЗС України відреагувало на пропагандистське відео уряду Угорщини із закликом до «миру» без звільнення окупованих територій, на якому демонструється карта України без Криму.