Україна не буде примусово повертати чоловіків з-за кордону – Стефанішина

16:05, 30.04.2024
Україна не буде примусово повертати чоловіків з-за кордону – Стефанішина

Чинний механізм тимчасового захисту в ЄС діятиме до березня 2025 року. (Фото Офісу президента)

Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина роз'яснила резонанс щодо «примусового повернення українців з країн ЄС».

 

За її словами, Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону.

 

Як інформує Україна молода, про це урядовиця повідомила у Брюсселі в інтерв'ю DW, оприлюдненому у вівторок.

 

Віцепрем'єрка запевнила, що надання своїх даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

 

«Україна ухвалила закон про мобілізацію і ми маємо розуміти, у якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації – облік і інформацію. І це першочергова мета нашого рішення», – заявила пані Стефанішина.

 

І додала, що у травні Україну відвідає єврокомісарка з питань внутрішніх справ і міграції Ілва Йоганссон для обговорення з українською владою питання подальшого юридичного статусу українців за кордоном, адже чинний механізм тимчасового захисту в ЄС діятиме до березня 2025 року.

 

«Тому обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень і давайте не забувати, що війна триває і ми маємо її виграти», – наголосила вона.

 

Як повідомляла «М», 23 квітня 2024 року МЗС України призупинило надання послуг чоловікам, котрі за віком підпадають під дію закону про мобілізацію.

 

В уряді кажуть, що доступ до консульських послуг отримають згодом тільки чоловіки з дійсними військово-обліковими документами, які оновили свої дані в ТЦК.

 

В Естонії заявили, що не будуть висилати українських чоловіків з протермінованими паспортами.

 

Тоді як офіційний Берлін заявив, що українські біженці можуть залишатися у Німеччині з нечинним паспортом. Адже надання тимчасової посвідки на проживання у ФРН не передбачає наявності у громадянина чинного паспорта.