Президент Литви Науседа закликає надати всю необхідну військову допомогу Україні

23:45, 24.04.2023
Президент Литви Науседа закликає надати всю необхідну військову допомогу Україні

Литва послідовно підтримує Україну. (facebook.com/nausedagitanas)

Президент Литви Гітанас Науседа закликав союзників України перетнути усі «червоні лінії» та надати всю необхідну військову допомогу, в тому числі щодо озброєння.

 

Як інформє Україна молода, про це пан Науседа сказав в інтерв'ю німецькому виданню Spiegel.

 

«Для мене абсолютно ясно, що ми повинні перетнути всі червоні лінії. Інакше ми втрачаємо час. Щодня людей вбивають і катують. Депортація дітей – це звичайна справа, як і бомбардування об'єктів інфраструктури. Озираючись назад, ми втратили час через те, що довго вагалися з прийняттям певних рішень. Зрештою, ми все одно прийшли до цих рішень, але запізно і дуже дорогою ціною», - зауважив литовський лідер.

 

І додав: «Ми повинні бути дуже рішучими, тому що маємо справу з дуже небезпечним агресором, який не знає кордонів. Не сподівайтеся, що він коли-небудь зупиниться – якщо йому вдасться, він завжди буде продовжувати».

 

                                                                                Гітанас Науседа разом з українцями у Вільнюсі. 

 

На питання німецьких журналістів про те, чи має він на увазі також постачання західних винищувачів Україні, Гітанас Науседа відповів ствердно.

 

«Так, деякі країни вже постачають інші типи літаків. Повітряний простір є важливим елементом у цій війні. І для того, щоб мати можливість ефективно його захищати, потрібні літаки і більше систем протиповітряної оборони. Це важливо не тільки для України, але й для нашої безпеки», – наголосив президент Литви.

 

Пан Науседа констатував, що в Німеччині відбулося переосмислення питання допомоги Україні, після чого інші країни також активізувалися.

 

«Багато червоних ліній, які ми самі намалювали, були перетнуті. І рішення Німеччини є позитивним сигналом не лише для України, але й для всіх інших союзників по НАТО», – додав політик.

 

Як повідомляла «УМ», прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас під час візиту до Житомира 24 квітня наголосила на необхідності створити спеціальний трибунал для притягнення до відповідальності російського диктатора владіміра путіна та інших поплічників, причетних до злочину агресії проти України.