Прем'єрка Естонії Кая Каллас наполягає на створенні спецтрибуналу для путіна з поплічниками

17:50, 24.04.2023
Прем'єрка Естонії Кая Каллас наполягає на створенні спецтрибуналу для путіна з поплічниками

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас у Житомирі. (Фото Офісу президента)

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас наголошує на необхідності створити спеціальний трибунал для притягнення до відповідальності російського диктатора владіміра путіна та інших поплічників, причетних до злочину агресії проти України.

 

Як інформує Україна молода, про це пані Каллас заявила під час спільної  пресконференції з президентом Зеленським у Житомирі, передає Офіс президента в понеділок.

 

За її словами, Естонія підтримує міжнародний трибунал з розслідування злочину агресії.

 

«Воєнні злочини можуть розглядатися Міжнародним кримінальним судом і судами в Україні, тому що вони тут скоювалися. Якщо ж говорити про злочин агресії, це  злочин лідерів. Я юрист за освітою і можу сказати, що будь-який гібридний трибунал дозволить путіну, лаврову та іншим уникнути відповідальності. Треба чітко наголошувати, що злочин агресії – це злочин, який скоюють лідери і саме їх треба притягнути до відповідальності за це», – сказала Кая Каллас.

 

 

На її думку, одна з перешкод на шляху спецтрибуналу стосується того, що МКС вже зробив кроки щодо путіна.

 

«І хтось може назвати це перемогою, тому що вже виданий ордер на арешт. Але я дуже активно виступаю за міжнародний трибунал у дуже чіткому форматі, який дозволить притягнути до відповідальності лідерів, які ухвалили рішення про вторгнення в Україну», – сказала глава уряду Естонії.

 

Вона пообіцяла, що її країна допоможе зробити так, що не буде безкарності, не буде імунітету за злочини росіян, у тому числі за злочин агресії.

 

«Притягнення до відповідальності російських лідерів за геноцид, за злочини проти людяності це і є мета. Ми можемо продемонструвати, що депортація була злочином цього режиму, як і напад на український народ. Злочини без покарання заохотять нові звірства», – додала естонська прем'єрка.

 

 

За визначні особисті заслуги у зміцненні українсько-естонського міждержавного співробітництва, підтримку суверенітету й територіальної цілісності України президент Зеленський нагородив Каю Каллас орденом князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня.

 

Нагадаємо, що у Євросоюзі та країнах G7 схиляються до того, що найбільш реалістичною перспективою притягнення до відповідальності винних у злочині агресії проти України буде "гібридний трибунал", який міг би поєднати національну юрисдикцію України та процес на основі міжнародного права з суддями з різних країн.

 

Офіційний Київ не підтримує "гібридний трибунал" для путіна, який просуває Захід.

 

Як повідомляла «УМ», міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що зустріч у форматі "Рамштайн-11" не лише допомагає постачанням для ЗСУ, а й наближає до притягнення агресора до відповідальності.