Україна офіційно ініціювала процес виключення росії з ООН

17:11, 26.12.2022
Україна офіційно ініціювала процес виключення росії з ООН

Україна розпочала боротьбу за позбавлення росії статусу постійного члена Радбезу ООН. (Фото з відкритих джерел)

Україна ініціює комплексний процес, щоб позбавити росії статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та виключити  її з Організації Об’єднаних націй у цілому.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві  Міністерства закордонних справ.

 

«Україна закликає держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування російської федерації в ООН, позбавити рф статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому», - зазначається у документі.

 

У зовнішньополітичному відомстві констатували, що розпад Радянського Союзу в грудні 1991 року залишив невирішеним питання міжнародних прав і обов'язків СРСР.

 

«З точки зору міжнародного права, неврегульованим залишається і питання статусу держави-члена ООН та постійного члена Ради Безпеки ООН, яким користується російська федерація», - зазначили у МЗС.

 

Українські дипломати зауважили, що росія хибно вважає питання врегульованим, посилаючись на те, що вже з 24 грудня 1991 року, а в публічній площині – з 31 грудня 1991 року в Радбезі ООН з'явилася табличка з її назвою.

 

«Насправді, відповідно до Статуту ООН для цього не було і досі немає жодних легітимних підстав. російська федерація зайняла крісло постійного члена Радбезу ООН в обхід визначених Статутом ООН процедур. Це відбулося на підставі звичайного листа Президента РРФСР Бориса Єльцина на ім’я Генерального секретаря ООН, який був відправлений 24 грудня 31 рік тому», - нагадали у зовнішньополітичному відомстві.

 

Українські дипломати акцентували, що правомірна процедура набуття державою “російська федерація” членства в ООН та місця серед постійних членів Ради Безпеки мала обов’язково передбачати кроки, визначені Статутом ООН.

 

«У грудні 1991 року звернення російської федерації щодо наміру продовжити членство СРСР в ООН мало бути належним чином розглянуто Радою Безпеки та Генеральною Асамблеєю відповідно до Статті 4 Статуту ООН. Вона передбачає, що членство миролюбних держав в ООН набувається саме за рекомендацією Ради Безпеки ООН та за рішенням Генеральної Асамблеї, і лише в такий спосіб... Таким чином, російська федерація ніколи не проходила правомірної процедури набуття членства і займає місце СРСР в Раді Безпеки ООН незаконно. З юридичної та політичної точок зору може бути лише один висновок: росія - узурпатор місця Радянського Союзу в Радбезі ООН», - заявили у МЗС.

 

Як зазначається у документі, українські дипломати вважають, що, керуючись принципом рівноправності членів ООН, російська федерація має пройти той же міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни.

 

«При цьому повернення російської федерації до ООН у майбутньому може розглядатися лише за умови дотримання нею критеріїв членства ООН. Дотримання визначеної Статутом процедури відновить право кожної держави-члена проголосувати у Генеральній Асамблеї щодо доцільності прийняття російської федерації до складу ООН — статутне право, якого вони були позбавлені 31 рік тому. Лише після виконання Росією умов членства в Організації, що містяться в пункті 1 Статті 4 Статуту ООН, можна розглядати прийняття росії в члени через рішення Генеральної Асамблеї ООН за рекомендацією Ради Безпеки ООН, як це передбачено пунктом 2 Статті 4 Статуту ООН», - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

 

У МЗС зазначили, що Україна ініціює комплексний процес, спрямований на досягнення цілей цієї заяви, та у цьому контексті готова до взаємодії з іншими країнами для спільного захисту Статуту ООН і міжнародного права від руйнівного впливу російської федерації.

 

«Виходимо з того, що усунення російської федерації з Ради Безпеки ООН не матиме зворотної сили щодо попередніх рішень цього органу і не потягне за собою анулювання або перегляд резолюцій Ради Безпеки, ухвалених до цього часу», - зауважили українські дипломати.

 

Як відомо, президент Європейської Ради Шарль Мішель виступає  за розроблення механізму, який призведе до призупинення членства росії у Раді Безпеки ООН через її агресію проти України.

 

Як інформувала УМ, Україна хоче позбавити росію права вето в Раді безпеки ООН