Радбез ООН може залишитися без представництва росії – Кулеба

12:59, 26.12.2022
Радбез ООН може залишитися без представництва росії – Кулеба

Сьогодні, 26 грудня, Україна порушить питання перебування рф в Радбезі ООН

Права вето в Раді безпеки ООН Україна хоче позбавити росію.

 

Як інформує УМ, про це 26 грудня глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив під час телемарафону.

 

За словами Кулеби, у понеділок, 26 грудня, Україна порушить питання про подальше перебування Росії в Радбезі ООН.

 

У нас питання дуже просте: а чи має право Росія залишатися постійним членом Ради безпеки ООН і бути в Організації Об'єднаних Націй узагалі? У нас є переконлива й аргументована відповідь - ні, не має.

 

На думку очільника українського МЗС, зараз питання того, що буде з Росією після її поразки в розв'язаній нею війні, перестає бути табу для світової дипломатії.

 

Варто нагадати, що на виступі на засіданні Радбезу ООН 23 листопада президент України Володимир Зеленський виступив за позбавлення права вето Росії в Радбезі ООН, зазначивши, що одне крісло в Радбезі ООН "до цих пір окуповане".

 

Україна, будучи, поряд із Росією та Білоруссю, однією з держав-засновників ООН, може заявити про своє право на місце в Раді безпеки ООН як єдина з цих трьох держав-спадкоємиць СРСР, яка не порушила Статут ООН, і надати своєму представнику повноваження як члену Радбезу.

 

Як повідомляла УМ, США звинувачують ООН, вважаючи, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш піддався тиску з боку рф, через що не направив до України офіційних осіб для перевірки використання росією іранських безпілотників.