Спікери парламентів «Групи семи» вимагають від рф вивести війська з України

19:52, 16.09.2022
Спікери парламентів  «Групи семи» вимагають від рф вивести війська з України

Голова ВР Стефанчук (другий праворуч) взяв участь у Конференції голів парламентів держав-членів Групи семи. (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Спікери вищих законодавчих органів країн «Групи семи» наполягають на проведенні мирної конференції щодо України та вимагають від росії термінового виведення  своїх військ з української території.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у спільній декларації за підсумками конференції спікерів у Берліні, передає Верховна Рада. 

 

«Ми сповнені рішучості зробити свій внесок у відновлення миру у Європі та забезпечення тривалої стабільності на континенті через дипломатичні канали та багатосторонні засоби. У цьому контексті ми закликаємо розглянути можливість майбутньої мирної конференції на основі повного утвердження прав українського народу та територіальної цілісності й суверенітету України», - підкреслюється у документі.

 

Політики переконані, що цю та інші кризи можна подолати лише спільними зусиллями міжнародної спільноти.

 

Водночас вони привітали дії своїх урядів щодо застосування широкомасштабних санкцій проти рф і білорусі та надання уряду й народу України фінансової підтримки та гуманітарної допомоги, допомоги у сфері безпеки.

 

Також спікери закликали рф негайно припинити бойові дії та вивести свої війська з України та підтвердили свою прихильність міжнародному праву та міжнародному гуманітарному праву.

 

Голови парламентів країн також закликали росію негайно припинити воєнні дії поблизу атомних електростанцій і надати повний простір для інспекцій Міжнародному агентству з атомної енергії.

 

Вони назвали вкрай необхідним розслідування воєнних злочинів, скоєних в Україні, і закликали прискорити кримінальне переслідування винних. 

 

«Усі відповідальні за ці воєнні злочини, їхні командири, політичні та військові керівники мають бути притягнуті до відповідальності», - йдеться у декларації.

 

У ній також наголошується на необхідності боротьби з поширенням дезінформації та пропаганди рф.

 

Підписанти визнали, що нова безпекова ситуація потребує оновлення стратегії та механізмів безпеки. Наголошується і на тому, що російсько-загарбницька війна призвела до масового зростання цін і дефіциту продовольства в багатьох країнах, а також до різкого зростання вартості енергоносіїв. 

 

Спікери наполягають, що треба беззастережно дозволити експорт сільськогосподарської продукції з України. Крім того, йдеться у документі, у країнах G7 необхідно знайти рішення, щоб покласти край залежності від російського імпорту енергоресурсів.

 

Учасники вітали у своєму колі Голову Верховної Ради Руслана Стефанчука та заявили про підтримку України на шляху до Європейського Союзу після отримання статусу кандидата в червні 2022 року.

 

Як відомо, у Берліні сьогодні тривала конференція голів парламентів групи G7 і Європейського парламенту на теми «Агресія росії проти України – наслідки для нової архітектури міжнародної безпеки» та «Зміцнення демократії за допомогою політичної просвітницької роботи». Гість конференції - Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

 

Як повідомляла УМ, представників  України запросять на перший саміт Європейської політичної спільноти, що відбудеться  6-7 жовтня у Празі.