Євросоюз не заборонить, а призупинить угоду з рф про спрощену видачу віз

16:55, 31.08.2022
Євросоюз не заборонить, а призупинить угоду з рф про спрощену видачу віз

(facebook.com/szijjarto.peter.official)

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу домовились про призупинення угоди з росією про спрощену видачу віз під час засідання у Празі 31 серпня.

 

Дипломати вирішили ускладнити отримання туристичних віз росіянами, адже їм не вдалося узгодити повну заборону на видачу віз громадянам рф.

 

Як інформує Україна молода, про відповідну домовленість у Празі повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто у своєму відеозверненні у Facebook  в середу.

 

За його словами, Угорщина разом з деякими іншими державами-членами виступила проти загальної візової заборони для росіян на зустрічі міністрів ЄС у Празі.

 

"Загальної заборони на видачу віз громадянам росії не буде. Кілька держав-членів наголосили проти цього, включно зі мною", - зазначив Сійярто.

 

 

Міністр сказав, що угода, яка спрощує видачу віз, буде призупинена. Це рішення отримало підтримку кваліфікованої більшості.

 

При цьому, Петер Сійярто не сказав, чи підтримує Угорщина цей захід.

 

Згодом інформацію угорського міністра підтвердив пресі Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

 

Як повідомляла «УМ», країни східної та північної Європи рішуче підтримують заборону туристичних поїздок росіян до ЄС.

 

Зокрема, Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва пообіцяли скоротити кількість російських громадян, які в’їжджають у їхні країни і Шенгенську зону, якщо Євросоюз не домовиться про колективний підхід на засіданні глав МЗС у Празі 31 серпня.

 

Напередодні міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок запропонувала так званий компроміс: припинити дію правил спрощення візового режиму між Євросоюзом та росією.