Зустріч міністрів ЄС у Празі: ФРН пропонує призупинити угоду про візовий режим з рф

21:10, 30.08.2022
Зустріч міністрів ЄС у Празі: ФРН пропонує призупинити угоду про візовий режим з рф

Зустріч міністрів закордонних справ Євросоюзу в Празі - Gymnich. (czech-presidency.consilium.europa.eu/twitter.com/JanLipavsky)

Дводенна неформальна зустріч міністрів закордонних справ Євросоюзу стартувала у Празі у вівторок, 30 серпня.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на європейські ЗМІ.

 

Перед початком зустрічі у другій половині дня глава МЗС Чехії Ян Ліпавский заявив журналістам, що буде шукати разом з колегами компромісне рішення щодо візових обмежень для російських туристів. Головне, за його словами, зберегти в цьому питанні європейську єдність.

 

«Наша мета – уніфікувати політику ЄС в питанні надання віз громадянам рф. Тотальна заборона видачі віз росіянам буде черговою ефективною санкцією проти росії», - наголосив пан Ліпавський.

 

Міністр також вважає, що ЄС необхідно відповісти спільно в цьому випадку: «Ми виступили з пропозицією, яка вимагає фундаментального обмеження. Ми бачимо, що вона має певну реакцію, вона викликала дискусію. Зараз ми збираємо реакцію інших європейських держав».

 

                                                   Жозеп Боррель (ліворуч) та Ян Ліпавський (праворуч). 

 

Одностайності в цьому питанні серед держав-членів досі немає. Низка країн, серед яких Чехія, Польща, Фінляндія, країни Балтії, вимагають повного припинення видачі віз російським туристам або, принаймні, значного скорочення їх кількості.

 

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель, який головує на зустрічі, заявив, що такий захід був би «занадто різким».

 

Зауважимо, що стратегія щодо росії, включаючи візове питання, стоїть на порядку денному в середу, 31 серпня. У першій день роботи глави МЗС обговорюють ситуацію в Африці, зокрема, через призму впливу, який чинить на континенті росія. Адже Москва активізувала свої дестабілізуючі дії, зокрема, в Малі та Центрально-Африканській Республіці.

 

Цікаво, що Німеччина, яка виступала проти заборони віз росіянам, нині пропонує компромісне рішення.

 

Так, міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок пропонує припинити дію правил спрощення візового режиму між Євросоюзом та росією.

 

Цю пропозицію фрау Бербок озвучить у Празі в середу, а у вівторок вранці про це вона заявила на засіданні уряду, перед від’їздом до столиці Чехії, передає Welt.

 

«Я вважаю, що ми зможемо знайти хороше рішення в Празі», - сказала глава німецької дипломатії.

 

Компромісом вона вважає пропозицію лише призупинити дію правил спрощення візового режиму та видачі багаторазових та багаторічних віз. Мовляв, для німецького уряду також важливо, щоб люди, які переслідуються, могли як і раніше мати можливість швидко залишити росію.

 

"Їх не можна карати за те, що вони мали мужність виступити проти цього режиму", - сказала Анналена Бербок.

 

Тоді як головуюча у Раді ЄС Чехія також висунула пропозицію про призупинення візової угоди з рф як компромісний варіант. Цей крок передбачає збільшення візового збору з 35 до 80 євро, а також збільшення часу для обробки візових заяв і кількість необхідних для цього документів.

 

Водночас, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, якого запрошено на робочий обід у Празі саме 31 серпня, у чергове закликав Євросоюз заборонити видачу туристичних віз громадянам росії.

 

«Подорожі до ЄС не мали трансформаційного ефекту для росії. Після спрощення візового режиму в 2007 році москва напала на Грузію, розв’язала війну проти України, скоїла численні злочини — і все це за підтримки переважної більшості населення. Щоб змінити росію, зачиніть двері перед російськими туристами», - зазначив Кулеба у Твіттері.

 

Нагадаємо, Україна виступає за повну заборону видачі туристичних віз для громадян рф країнами Євросоюзу, зокрема тому, що подорожі росіян до Європи протягом десятиріч не мали жодного позитивного впливу на російське суспільство.