Кримська платформа: у саміті взяли участь майже 60 держав

20:51, 23.08.2022
Кримська платформа: у саміті взяли участь майже 60 держав

Україні вдалося суттєво розширити можливості «Кримської платформи». (Фото Офісу президента)

Майже 60 держав світу взяли участь в цьогорічному саміті «Кримська платформа», який відбувся в онлайн-форматі у вівторок, 23 серпня.

 

Тоді як рік тому в саміті брали участь делегації 46 держав.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті.

 

За його словами, за рік вдалося суттєво розширити можливості «Кримської платформи».

 

«Цьогоріч – майже 60. Я вдячний усім. Значно більше лідерів держав – 40 президентів і прем’єр-міністрів, включно з лідерами «Великої сімки». Я вдячний усім вам за розуміння того, наскільки важливі зараз такі дії – ваша підтримка, наші спільні дії й наша спільна робота», - сказав глава держави.

 

Нині до саміту приєдналися ще й представники ще двох континентів – Африки й Південної Америки, і це, на думку Президента, демонструє, що немає у світі межі, яку б не подолала правда про російську війну проти України й нашого народу.

 

 

Він також подякував одному з лідерів, який приїхав до Києва та взяв участь у саміті особисто, а не онлайн:

 

«Це Анджей Дуда, Президент Польщі і справжній друг усіх українців. Анджею, твоя присутність поруч зі мною, поруч із народом України укотре підтверджує надзвичайно близький зв’язок та історичне розуміння, які є між українцями та поляками. Дякую тобі!».

 

 

Щодо Криму Зеленський акцентував: «Я знаю, що Крим – з Україною й чекає, коли ми повернемось. Я хочу, щоб ви всі знали: ми точно повернемось. Коли ми повернемо й виправимо все те, що наробили окупанти на нашому українському півострові.

 

Що прийшло в Крим і у весь Чорноморський регіон разом із російською агресією, з російською зброєю? Катастрофічні загрози для екології, небачена руйнація природи Криму, руйнація соціального життя, економічний занепад, знищення памʼяток, мілітаризм. А коли російський флот, який базується в окупованому Криму, заблокував наші порти на Чорному й Азовському морях, це спровокувало глобальну продовольчу кризу й кризу прав людей – кримчан, прекрасних громадян нашої унітарної держави Україна.

 

Але попри все, попри будь-які загрози Україна достатньо міцна й достатньо змогла, щоб бачити перспективу для українського Криму».

 

Глава держави вважає, що учасники саміту повертають силу міжнародному праву, і саме завдяки цьому «ми повернемо український прапор на нашу землю Криму, саме завдяки цьому ми принесемо свободу українським громадянам у Криму й обовʼязково відновимо справедливість щодо всіх, хто постраждав від репресій, від знущань російських окупантів».

 

На його переконання, деградація росії почалась із захоплення Криму, з терору проти кримськотатарського народу, корінного народу Криму.

 

 

«Масований терор після 24 лютого став логічним завершенням деградації цієї держави, яку ще не так давно запрошували за стіл з «Великою сімкою» і яка тепер змагається за першість із найжорстокішими режимами минулого, що відповідальні за геноциди, загарбницькі війни та депортації.

 

Ми вдячні за те, що багато хто у світі не мовчав про все це, багато хто постійно протидіяв – допомагав нам, боровся. Але водночас багато хто промовчав – і це правда, – намагався не помічати, що відбувалося в Криму. І це, на мою думку, стало однією з ключових причин усього, що відбувається зараз в Україні та світі», - наголосив Президент.

 

За даними української влади, за час із 24 лютого з окупованого Криму по українських містах було запущено 750 різних крилатих ракет.

 

«Уявіть собі: 750 – за півроку! Вони знищили щонайменше сотні цивільних об’єктів: школи, університети, звичайні житлові будинки, лікарні. І тому відновлення Україною контролю над півостровом Крим стане історичним антивоєнним кроком у Європі», - обурився Зеленський.

 

 

І підкреслив: для України Крим – це не просто якась територія, не фішка в геополітичній грі, як для держави-терориста, для України Крим – це частина нашого народу, нашого суспільства.

 

«Україна прибере колючий дріт, яким закривають шлях звичайним людям до найкращих місцин, і незаконні паркани, які просто пошматували узбережжя нашого прекрасного Криму. Вільний доступ до пляжів, реальний захист заповідних зон, історичних об’єктів – це забезпечить лише Україна, а не той, хто прийшов, щоб захоплювати, красти й принижувати людей.

 

Ніколи за української влади в Криму не буде репресій – і всі це знають, несвободи чи моральної задухи, які принесла Росія у 2014 році. І тим паче ніколи Україна не плюватиме на соціальні потреби пенсіонерів чи будь-кого іншого в Криму. Україна ніколи не скаже людям: «Денег нет, но вы держитесь». Бо ми поважаємо людей, і навіть цьогоріч, вже в криваві часи повномасштабної війни, ми провели індексацію пенсій для всіх наших пенсіонерів», - підсумував Президент.

 

Як повідомляла «УМ», під час саміту «Кримська платформа» президент Франції Еммануель Макрон наголосив, що росія повинна припинити військові дії та вивести свої війська з території України.

 

А британський прем’єр Джонсон та генсек НАТО Столтенберг закликали світ надавати Україні ще більше військової підтримки.