В ООН відхрестилися від заяви «джерела» щодо права росіян стріляти по Одеському порту - МЗС

15:19, 24.07.2022
В ООН відхрестилися від заяви «джерела» щодо права росіян стріляти по Одеському порту - МЗС

Провокатори, як виявляється, є скрізь. Навіть в ООН.

В ООН відмежувалися від коментаря неназваного посадовця про нібито право росіян стріляти по Одеському порту, якщо обстрілювані цілі не задіяні в експорті зерна – заявили в міністерстві закордонних справ України.

 

Як інформує УМ, про це 24 липня повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко у Фейсбуці.

 

Ніколенко прокоментував публікацію The New York Times щодо цього питання, назвавши її "провокативною".

 

"Нібито неназване джерело в ООН стверджує, що ракетним ударом по порту Одеси РФ технічно не порушила зернову угоду, підписану в Стамбулі. Мовляв Росія не обіцяла не обстрілювати ті частини українських портів, які напряму не задіяні в експорті зерна. М‘яко кажучи нас така позиція здивувала", - зазначив Ніколенко.

 

Він підкреслив, що слова неназваного чиновника дисонують із заявою генерального секретаря Антоніу Гутерріша, який беззастережно засудив обстріл Одеського порту.

 

Одностайною була і міжнародна спільнота, яка чітко вказала на порушення Росією своїх зобов‘язань в рамках забезпечення безпечного функціонування портової інфраструктури для експорту зернових, додав Ніколенко.

 

МЗС України одразу звернулося до керівництва ООН за роз‘ясненнями і сьогодні отримало запевнення, що неофіційний коментар "неназваного джерела" для The New York Times не відображає позицію ООН.

 

"Лише заява генсекретаря Гутерріша відображає позицію організації", - зазначив Олег Ніколенко.

 

"От і біда з цими неназваними джерелами: запустили провокативний наратив, а відповідальності жодної. Це було зроблено зумисно або незумисно - питання відкрите", - додав речник МЗС.

 

Нагадаємо, після обстрілу Росією порту Одеси ракетами "Калібр" вранці 23 липня генеральний секретар ООН Антоніо Гуттереш виступив із заявою, у якій беззастережно засуджує атаку.

 

Посол США в Україні Бріджит Брінк назвала неприпустимим ракетний удар по порту Одеси, заявивши, що Кремль продовжує використовувати їжу як зброю.

 

ЄС та низка окремих країн-членів засудили атаку.

 

Як повідомляла УМ, ударом по Одесі путін плюнув в обличчя генсеку ООН та Ердогану.