Ударом по Одесі путін плюнув в обличчя генсеку ООН та Ердогану - МЗС України

14:20, 23.07.2022
Ударом по Одесі путін плюнув в обличчя генсеку ООН та Ердогану - МЗС України

Після ракетного обстрілу Одеського порту можливість експорту українського зерна під сумнівом. (Фото з відкритих джерел)

Ранковий ракетний удар росіян по порту в Одесі ставить під сумнів домовленості щодо експорту українського зерна, угоду про що підписали напередодні.   
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко у Facebook
 
«Менше 24 годин знадобилося Російській Федерації, щоб ракетним ударом по території порту міста Одеса поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному вчора в Стамбулі документі.
 
Російська ракета – це плювок Володимира Путіна в обличчя генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна»,— йдеться у повідомленні. 
 
За словами Ніколенка, Україна наголошує на необхідності неухильного виконання домовленостей щодо відновлення безпечного експорту українських сільгосптоварів Чорним морем з трьох портів: Одеси, Чорноморська та Південного.
 
МЗС закликає ООН та Туреччину забезпечити дотримання Росією своїх зобов’язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору.
 
«У разі невиконання досягнутих домовленостей, Росія нестиме повну відповідальність за поглиблення глобальної продовольчої кризи»,– підсумував Ніколенко.
 
У ОП відреагували на ранковий обстріл порту в Одесі. Зокрема керівник Офісу Президента Андрій Єрмак назвав атаку росіян після досягнення домовленостей щодо експорту зерна, російською дипломатичною дихотомією. 
 
Про це Єрмак написав у Твіттері: «росіяни обстріляли Одесу ракетами. Вчора було домовлено про експорт зерна морем, а сьогодні росіяни б’ють по Одеському порту. Це російська дипломатична дихотомія».
 
Як повідомляла УМ, російські загарбники атакували Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу «Калібр». Дві ракети збито силами протиповітряної оборони. Дві влучили в об'єкти інфраструктури порту.
 
У Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії 22 липня було підписано угоду, за якою буде здійснюватися вивезення зерна та іншого продовольства з портів України.
 
Підписано дві дзеркальні угоди у тристоронньому форматі. Підпис від України поставив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, від ООН - генеральний секретар Антоніу Гутерріш, від Туреччини - міністр оборони Хулусі Акар.
 
У такому ж форматі від росії угоду підписав міністр оборони рф сергій шойгу.