Ракетний удар по Одесі: генсек ООН засуджує дії рф

15:22, 23.07.2022
Ракетний удар по Одесі: генсек ООН засуджує дії рф

Генсек ООН Антоніу Гутерреш відреагував на обстріли Одеського порту після підписання чотиристоронньої угоди про експорт зерна

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш засудив ракетний обстріл торгового порту Одеси, що влаштували російські війська, зранку 23 липня.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужбу ООН.
 
Він заявив, що вчора у Стамбулі всі сторони взяли на себе зобов’язання на світовій арені щодо забезпечення безпечного руху українського зерна.
 
«Ці продукти вкрай необхідні для вирішення глобальної продовольчої кризи та полегшення страждань мільйонів людей, які потребують допомоги, по всьому світу. Повне їх виконання Російською Федерацією, Україною та Туреччиною є обов’язковим»,- йдеться у заяві.
 
Посол США в Україні Бріджит Брінк також засудила ракетний удар по порту Одеси, назвавши такі дії неприпустимими.
Вона заявила, що Кремль продовжує використовувати їжу як зброю.
 
 
«Неприпустимо. Росія завдала удару по порту міста Одеси менш ніж через 24 години після підписання угоди про дозвіл експортних поставок сільськогосподарської продукції. Кремль продовжує використовувати їжу як зброю. Росія має бути притягнута до відповідальності»,- йдеться у повідомленні.
 
Нагадаємо, представники України і Росії у палаці Долмабахче в Стамбулі в п'ятницю підписали угоду про створення механізму для експорту українського зерна із чорноморських портів.
 
Україна та Росія не підписували один документ – йдеться про дві домовленості, які підписали Туреччина й ООН із Києвом та Москвою окремо. Від України на підписанні угоди був присутній міністр інфраструктури Олександр Кубраков, від Росії - міністр оборони Сєргєй Шойгу.
 
За словами високопосадовця ООН, угода попередньо діятиме 120 днів з можливістю продовження і не передбачатиме подальшого розмінування портів або прилеглих вод з боку України. 
 
Як повідомляла УМ, сьогодні Росія ударила ракетами по порту Одеси.
У момент удару в порту було розміщене  зерно, призначене на експорт, про що було домовлено під час підписання угоди в Стамбулі 22 липня.
 
У МЗС України заявили, що обстріл Одеси - це плювок президента РФ Владіміра Путіна в обличчя генсеку ООН та турецькому лідеру Реджепу Таїпу Ердогану.