Детектив НАБУ Олександр Клименко обраний керівником САП

12:16, 19.07.2022
Детектив НАБУ Олександр Клименко обраний керівником САП

Олександр Клименко - новообраний керівником САП.

Результати конкурсу з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) нарешті затвердила конкурсна комісія. Найбільше балів набрав детектив Національного антикорупційного бюро Олександр Клименко, він має стати новим очільником САП.

 

Як інформує УМ, про це повідомили 19 липня Hromadske з посиланням на трансляцію засідання комісії та керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін у Telegram

 

Нагадаємо, що ще 21 грудня 2021-го конкурсна комісія оголосила, що детектив НАБУ Олександр Клименко отримав 246 балів, а прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк — 229 балів.

 

Проте конкурсна комісія тричі не могла затвердити результати конкурсу та офіційно оголосити переможця. Лише 19 липня 2022-го результати затвердили. Так, Клименко має стати головою САП, а Синюк — заступником керівника. Документи для призначення передають до Офісу Генпрокурора.

 

Також комісія звернулась до Офісу Генпрокурора з проханням надати підтвердження, що переможці конкурсу не мають проблем із корупцією та люстрацією.

 

Однак керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін переконаний, що конкурс з обрання керіника САП ще не завершився.

 

Він нагадує, що не зважаючи на те, що комісія затвердила формальне рішення про перемогу Клименка у конкурсі, однак призначає керівника сам Генпрокурор або його виконувач обов’язків.

 

«Не виключено, що поки офіс Генпрокурора тягнутиме з підтвердженням, якого не потрібно, з’явиться і рішення апеляції щодо скасування порядку конкурсу. Банкова це може надалі використати для зриву процесу призначення», - написав Шабунін.

 

Додамо, що 20 грудня 2021 року Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) скасував порядок роботи конкурсної комісії САП. Як зазначається у рішенні суду, до 16 липня 2015 року комісія мала повноваження визначати порядок проведення, а після цієї дати — залишилися повноваження лише з організації та проведення конкурсу.

 

Торік у грудні комісія провела останні співбесіди з фіналістами, оголосила результати, але так і не затвердила переможця. За підсумками усіх етапів відбору очолити САП повинен детектив НАБУ Олександр Клименко, а його заступником має стати прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк.

 

Колишній очільник САП Назар Холодницький звільнився з посади у серпні 2020 року.

 

Для збереження статусу кандидата на вступ до ЄС Київ має завершити призначення вже обраного на конкурсі очільника САП та провести конкурс глави НАБУ.

 

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у виступі в Верховній раді 1 липня закликала якнайшвидше призначити керівника САП.

 

Як повідомляла УМ, комісія з обрання керівника САП збереться на нове засідання.