Історична мить: Україні надали статус кандидата на вступ до ЄС

22:10, 23.06.2022
Історична мить: Україні надали статус кандидата на вступ до ЄС

Це унікальний та історичний момент у відносинах України та ЄС. (europarl.europa.eu)

Глави держав та урядів Європейського Союзу затвердили історичне рішення надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС на саміті в Брюсселі у четвер ввечері.

 

Рішення було схвалено на основі рекомендації Європейської комісії, наданої 17 червня.

 

Як інформує Україна молода, одним з перших про це повідомив Президент Європейської ради Шарль Мішель.

 

«Угода. Європейська рада щойно вирішила надати статус кандидата в ЄС для України та Молдови. Історичний момент. Сьогодні вирішальний крок на вашому шляху до ЄС. Вітаю Володимира Зеленського та Маю Санду та народи України і Молдови. Наше майбутнє разом», - написав у Twitter Шарль Мішель.

 

Водночас президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила: «Сьогодні вдалий день для Європи. Вітаю президента України Володимира Зеленського, президента Молдови Маю Санду  і прем'єр-міністра Грузії Іраклія Гарібашвілі. Ваші країни є частиною нашої європейської родини. І сьогоднішнє історичне рішення лідерів це підтверджує».

 

Голова Представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас привітав Україну з наданням статусу кандидата в ЄС.

 

«Я дуже щасливий з цього приводу. Це визнання того, що Україна належить до європейської родини. Це визнання всіх тих жертв, які робили українці від Майдану та які роблять зараз, помираючи на полях битв, протистоячи невиправданій та безпідставній агресії російської федерації», - зазначив він у Твіттері.

 

І додав: «Тепер ваш європейський шлях ясний. Робота почнеться завтра, з усіма реформами ЄС, але сьогодні ми святкуємо. Слава Україні!».

 

У свою чергу Президент Володимир Зеленський привітав рішення Європейської Ради про надання Україні статусу кандидата у члени Європейського Союзу.

 

«Щиро вітаю рішення лідерів ЄС надати Україні статус кандидата. Це унікальний та історичний момент у відносинах України та ЄС. Вдячний Шарлю Мішелю, Урсулі фон дер Ляєн і лідерам держав Євросоюзу за підтримку. Майбутнє України – в ЄС», - зазначив глава держави у соцмережах.

 

Як повідомляла «УМ», 17 червня Єврокомісія оприлюднила висновки за заявками на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії, рекомендувавши надати першим двом статус кандидата, Грузії - європейську перспективу.

 

У четвер Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо невідкладного надання Україні й Молдові статусу кандидата в члени Європейського Союзу.

 

Нагадаємо, Єврокомісія у висновку щодо відповідності України вимогам для держави-кандидата запропонували щоби ЄС мав право скасовувати цей статус у разі, якщо Україна порушить свої зобов’язання.

 

ЄС не визначив точну дату, до якої Україна має довести здатність проводити реформи. В пропозиції визначено, що Єврокомісія проведе першу оцінку наприкінці 2022 року, однак для відновлення реформ в Україні мають завершитися бойові дії, тому термін може бути, і найімовірніше буде продовжений.