Джонсон і Зеленський домовилися про зброю та прогулялися Михайлівською площею, фото

22:43, 17.06.2022
Джонсон і Зеленський домовилися про зброю та прогулялися Михайлівською площею, фото

Джонсон і Зеленський відвідали Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який перебуває в нашій країні з візитом вдруге під час війни, провели переговори на Банковій, а потім відвідали Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві.

 

Під час переговорів сторони обговорили постачання важкої зброї та систем ППО, економічну підтримку України, посилення санкційного тиску на РФ, а також гарантії безпеки.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента у п’ятницю ввечері.

 

За словами Зеленського, серед ключових питань – двосторонні відносини та загальна ситуація у Європі та світі.

 

«Передусім це дві важливі речі – оборона й безпека. Ми детально обговорили поточну ситуацію на передовій, на нашому сході, на півдні нашої держави, наші можливості в захисті України від російських окупантів. Маємо спільний погляд на те, як рухатися до перемоги. Тому що саме такий результат потрібен для України – перемога нашої держави», – наголосив глава держави.

 

І додав, що головне сьогодні – забезпечити також протиповітряну оборону для України, адже російські ракети залишаються загрозою для всієї території України.

 

 

Зеленський і Джонсон порушили питання посилення санкційного тиску на Російську Федерацію. Адже Росія має відповісти й за спровоковану нею продовольчу кризу та дефіцит харчів на світовому ринку, який виник через російську блокаду українських портів.

 

Зі свого боку Борис Джонсон відзначив героїзм ЗСУ, їхню сміливість і відвагу. Він висловив розуміння стосовно неможливості будь-яких компромісів українського народу з Президентом РФ Володимиром Путіним.

 

«Україна страждає, українські військові страждають, але є всі ознаки й докази, що війська РФ перебувають під значним тиском, зазнають тяжких втрат, колосально витрачають своє озброєння. За 114 днів нападу на Україну вони досі не досягли тих цілей, які визначили для себе на перший тиждень», – сказав британський прем'єр-міністр.

 

І запевнив, що його країна готова й надалі надавати Україні озброєння, організовувати підготовку військових для його застосування.

 

 

Вже під час візиту до Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря лідери двох держав поставили свічки біля іконостаса.

 

Джонсон поцікавився історією монастиря та його внутрішнім оздобленням, а священнослужителі подарували прем’єр-міністру ікону Почаївської Божої Матері.

 

 

Володимир Зеленський і Борис Джонсон також поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну.

 

Пам’ять полеглих героїв вшанували хвилиною мовчання.

 

 

Після цього вони відвідали експозицію знищеної військової техніки російських окупантів, яку розгорнуто на Михайлівській площі. Серед експонатів – самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С1», танк Т-72Б3, бойова машина БМД-2, башта від БМД-4, машина радіоелектронної боротьби та залишки позашляховика «Тигр».

 

Основну частину цієї техніки ворог використовував під час наступу на Київ. Спілкуючись із захисниками Києва Джонсон сказав: «Бажаю успіхів і вітаю з тим, що ви знищили цю техніку».

 

 

На площі президент із прем’єром Британії помахали натовпу людей, які проходили повз та радісно вигукували їм.

 

Джонсон гучно виголосив "Слава Україні!", а потім  підійшов до натовпу та подякував українському народові за мужність, сказавши українською "Дякую!".

 

 

Як повіомляла "УМ", українські морпіхи вже опановують британські бронемашини Мastіff  на Одещині.