Генсек ООН пропонує встановити «великоднє перемир'я» в Україні

19:33, 19.04.2022
Генсек ООН пропонує встановити «великоднє перемир'я» в Україні

Припинити вогонь на Великодні свята закликає обидві сторони Генсек ООН Антоніу Гутерріш (Фото з відкритих джерел)

«Великоднє перемир'я» закликав встановити в Україні Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй (ООН) Антоніу Гутерріш. На його думку, бойові дії слід припинити на чотири дні, починаючи з 21 квітня.
 
Як інформує Україна молода, про це стало відомо із заяви Гутерріша.
 
За його словами, необхідно з 21 квітня оголосити чотириденне гуманітарне припинення вогню в Україні. 
 
«Я закликаю до чотириденної гуманітарної паузи у зв'язку зі Страсним тижнем, починаючи з Великого четверга і до неділі»,- сказав Гутерріш.
 
Генсек додав, що ООН готова направити гуманітарну допомогу в постраждалі від російського вторгнення українські міста. Він уточнив, що мова йде про Маріуполь, Херсон, Донецьк і Луганськ. Гутерріш підкреслив, що це можливо тільки в тому випадку, якщо перемир'я набуде чинності.
 
Нагадаємо, раніше заступник генсека ООН з гуманітарних справ Мартін Гріффітс виключив можливість припинення вогню в Україні найближчими днями.
 
Як повідомляла УМ, президент  України Володимир Зеленський виступив перед Радою Безпеки ООН. Він зазначив,  що сам став свідком злочинів росіян у Бучі і закликав позбавити Росію, як агресора, членства ООН.
 
Читайте також: генеральна  асамблея ООН призупинила членство росії у Раді ООН з прав людини. Це відбулось на тлі оприлюднення доказів звірств, які російські військові вчиняють в Україні, та грубих, систематичних порушень прав людини.