Зеленський закликав ООН розслідувати звірства рашистів

21:38, 05.04.2022
Зеленський закликав ООН розслідувати звірства рашистів

Зеленський зазначив, що в ООН є два шляхи: або усунути росію, як джерело війни, або самоусунутися (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський виступив перед Радою Безпеки ООН. Він зазначив,  що сам став свідком злочинів росіян у Бучі і закликав позбавити Росію, як агресора, членства ООН.


Як інформує Україна молода, виступ глави держави оприлюднено на сайті Офісу Президента у вівторок ввечері. 


«Немає жодного злочину, який росіяни не зробили б у Бучі»,— сказав Зеленський, виступаючи на відеоконференції. Після побачених звірств у місті, вчинених російською армією, президент України поставив під сумнів можливість переговорів з путіним.


«Масові вбивства в Бучі – це лише один, на жаль, із багатьох приклад того, що здійснюється окупантами на нашій землі протягом уже 41 дня. А є ще багато інших таких міст, про які світу ще тільки доведеться дізнатися: Маріуполь, Харків, Херсон, Чернігів, Охтирка, Бородянка та десятки українських громад», - зазначив Президент.


За його словами, російські військові розшукували й цілеспрямовано вбивали кожного, хто служив нашій державі, убивали цілі родини – дорослих і дітей.


«Людей убивали пострілом у потилицю або в око після катувань, розстрілювали просто на вулицях, кидали в колодязі, щоб вони там загинули у стражданнях, вбивали у квартирах, будинках, підриваючи грантами, давили танками в автівках посеред дороги –заради задоволення, відрізали кінцівки, перерізали горло, ґвалтували і вбивали на очах дітей», —сказав Зеленський.


«Це робить постійний член Ради Безпеки ООН», - зауважив він.


Унаслідок дій росії на території України скоються найстрашніші воєнні злочини за весь час після завершення Другої світової війни, зазначив Президент.


«Російські війська свідомо знищують на попіл українські міста артилерійськими, авіаційними ударами, свідомо блокують міста, створюючи в них масовий голод, свідомо розстрілюють колони цивільних на дорогах, які намагаються просто врятуватися з території воєнних дій. Свідомо підривають навіть укриття, у яких ховаються мирні люди від авіаційних ударів. Свідомо створюють на тимчасово окупованих територіях такі умови, щоб там було вбито якнайбільше цивільних людей», - підкреслив він.

 

Ці дії нічим не відрізняються від «інших терористів», сказав президент.


У зверненні до інших країн він говорив, у першу чергу, про необхідність «серйозних гравців, які готові піти до кінця», коли йдеться про гарантії безпеки.


«Нам потрібні серйозні гравці, які готові йти до кінця. Нам потрібне коло країн, які протягом 24 годин нададуть нам будь-яку зброю», – сказав Зеленський.


Він також поставив під сумнів можливість зустрічі з президентом росії путіним, звинувативши політику кремля у навмисному геноциді українців. 


Зеленський наголосив, що агресор спровокував продовольчу кризу, що може призвести до голоду в Африці та Азії, та політичний хаос у країнах, які стикаються з тим, що зникає їхня система безпеки.


«Світ бачив, що відбувалося в Бучі, світ побачить, що вони зробили в інших містах і регіонах країни. Ви знаєте, що скаже рф на такі дії? Після того, як вони збили Боїнг над Донбасом, що вони говорили в Сирії – вони посилаються на різні версії, навіть заявляють, що це все – постановочні кадри»,—зазначив президент України. 


Він заявив, що і у вчинених злочинах в Україні очікує, що росіяни «будуть звинувачувати усіх лише для того, щоб виправдати власні дії.


«Скажуть, що є різні версії, неможливо встановити, яка з цих версій є правдивою», – сказав він. – Навіть скажуть, що тіла були, їх нібито викинули і все відео – постановочні, але зараз 2022 рік. У нас є переконливі докази, є супутникові знімки, які показують, що насправді сталося під час обстрілів Бучі. Завдяки яким ми можемо провести повне та прозоре розслідування»,— зазначив Володимир Зеленський.


 

Президент закликав ООН, щоб російські військові та «ті, хто віддавав їм злочинні накази» постали перед трибуналом, подібним до Нюрнберзького процесу, що відбувся після Другої світової війни, коли судили нацистів. 


Мета ООН – підтримка миру, щоб не допускати порушення. Але порушено вже першу й головну статтю статуту. Якщо порушено першу статтю, у чому сенс інших статей? Зараз результат дій рф – найжахливіші злочини всіх часів.


«Російське керівництво поводиться як колонізатор у давнину – вони мають намір перетворити українців на мовчазних рабів, грабують села, крадуть продовольство, виривають золоті сережки з вух, користуються вето в Раді безпеки. Ми не повинні дозволити, щоб це залишилося безкарним.


Якщо ситуація продовжиться, то країни покладатимуться лише на силу зброї, щоб забезпечувати свою безпеку, ООН можна просто закривати.


Пані та панове, ви готові закрити ООН? Якщо ні, треба діяти негайно. Потрібно провести реформу, щоби право на Вето не було правом на смерть»,— закликав президент України.


Він запропонував провести конференцію у Києві та обговорити, як реформувати систему безпеки у світі та підкріпити міжнародне право.


«Але якщо ви не знаєте, як прийняти рішення, у вас є два шляхи: або усунути Росію як джерело війни, щоб росія не блокувала рішення, пов'язані з її власною агресією, і тоді ми зробимо все, щоб встановився мир.


Другий варіант – самоусуньтеся. Якщо крім розмов ви ні на що не здатні, іншого варіанту не залишається. Україні потрібний мир, Європі потрібний мир, всьому світу потрібний мир»,— сказав Зеленський. 


Як відомо, напередодні Зеленський відвідав Бучу, місце, де орки скоїли жахливі звірства. Під час візиту він сказав, що “дуже важко вести переговори” з росією, “коли бачиш, що вони тут зробили».


Він наголосив: «Я впевнений, що в цьому має бути зацікавлена кожна держава-член ООН. Для чого? Щоб раз і назавжди покарати тих, хто вважає себе привілейованим та вважає, що їм усе зійде з рук. Отже, покажіть усім іншим потенційним військовим злочинцям у світі, що вони будуть покарані, якщо буде покараний найбільший із них». 
 

Як повідомляла УМ, президент  України Володимир Зеленський прогнозує, що після того, як світ дізнався про злочини російських варварів на Київщині, окупанти намагатимуться надалі приховувати сліди своїх звірств.