ООН призупинила членство рф у Раді з прав людини

20:17, 07.04.2022
ООН призупинила членство рф у Раді з прав людини

Генеральна асамблея вирішила, що агресивній росії не місце у Раді ООН з прав людини. (facebook.com/unitednations)

Генеральна асамблея ООН призупинила членство росії у Раді ООН з прав людини.

 

Це відбулось на тлі оприлюднення доказів звірств, які російські військові вчиняють в Україні, та грубих, систематичних порушень прав людини.

 


Як інформує Україна молода, про це стало відомо під час засідання Генасамблеї у четвер ввечері. 

 

Таке рішення підтримали 93 країни, проти висловились 24. Утримались від голосування представники 58 держав. 

 

Також про цю історичну подію повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Твітері. 


"Щойно право Росії на членство у Раді ООН з прав людини призупинили. Воєнним злочинцям немає місця в органах ООН, завданням яких є захист прав людини. Вдячний усім країнам-членам, які підтримали відповідну резолюцію Генасамблеї та обрали правильну сторону в історії", - повідомив Кулеба.


Постпред України в ООН Сергій Кислиця опублікував табло з результатами голосування - 93 "за", 24 "проти", 58 "утрималися". 

 


Рішення вже привітав глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс. 


«Вітаю результати голосування Генасамблеї ООН за припинення членства Росії в Раді ООН з прав людини. Країні, яка вторглася в іншу країну і скоює грубі порушення прав людини, включно з воєнними злочинами, немає місця у цьому органі», - написав він. 


Раніше до призупинення членства Росії в Раді з прав людини у спільній заяві закликали лідери Групи семи.


5 квітня на засіданні Радбезу ООН постійна представниця США при Організації Лінда Томас-Грінфілд вказала, що рф «не має посідати авторитетне місце в органі, єдиною метою якого є дотримання прав людини», і додала, що російське членство є не тільки виявом найвищого ступеня лицемірства, а й створює небезпеку, адже країна використовує Раду як платформу для брехливої пропаганди. 


Для ухвалення рішення була необхідна підтримка щонайменше двох третин із тих країн Генеральної Асамблеї ООН, які взяли участь у голосуванні. Країни, які утрималися, не враховуються. Так, свої голоси за виключення рф віддали 93 країни, проти проголосували 24.


У проєкті резолюції, за який проголосували, висловлюється «серйозне занепокоєння через тривалу кризу прав людини та гуманітарну кризу в Україні» через дії рф.

 

До речі, призупинення членства в Раді з прав людини є максимальною санкцією - виключити ту чи іншу державу з цього органу неможливо. 
 
 
Призупинення членства означає, що віднині рф не може голосувати в РПЛ, вносити пропозиції, пропонувати проєкти рішень. Росія зберігає можливість відвідувати засідання, але це право мають також держави, які не є членами Ради.
 


 

Нагадаємо, що росія раніше пригрозила, що голосування за або утримання буде розглядатися як «недружній жест» із наслідками для двосторонніх зв'язків.


Як повідомляла УМ, днями президент України Володимир Зеленський виступив перед Радою Безпеки ООН  і закликав позбавити Росію, як агресора, членства ООН.