Китай має обрати чітку позицію і зробити свій вибір — Блінкен

10:34, 15.04.2022
Китай має обрати чітку позицію і зробити свій вибір — Блінкен

Щоб не втратити свій авторитет, Китаю необхідно зробити вибір між Росією й Україною (facebook.com/statedept)

Держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен переконаний, що Китаю доведеться зробити вибір своєї позиції стосовно російсько-української війни, оскільки невизначеність вже позначається на його репутації у світі.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє  "Голос Америки". 
 
Виступаючи на організованій Мічиганським університетом відеоконференції, Блінкен нагадав, що ще до вторгнення Росії в Україну Москва та Пекін прийняли спільну заяву, в якій наголошувалося, що дружба між ними «не має меж».
 
«Думаю, зараз певною мірою перевіряється, які ці межі, оскільки Китай перебуває у скрутному становищі»,- зазначив очільник американської дипломатії.
 
У зв'язку з цим Блінкен нагадав, що Китай неодноразово заявляв, що його політика ґрунтується на дотриманні Статуту ООН та на принципах, що лежать у його основі.
 
Як наголосив Блінкен, «даним принципам зараз кинуто виклик» через збройне вторгнення Росії в Україну.
 
«Ми чекаємо, що Китай виступить на захист принципів, яких, як він заявляє, він дотримується. Але він не робить цього. нібито виступає і тим, що він по-справжньому робить. Думаю, це позначається на його репутації у світі, у багатьох частинах світу»,- зазначив держсекретар США.
 
«Тут суть не в тому, щоб стати на бік США, а в тому, щоб бути на тій стороні, яка має рацію, проти тієї, яка неправа. У тому, щоб підтримати основоположні принципи системи міжнародних відносин або хаос або конфлікт. І, в зрештою, Китаю доведеться зробити вибір»,- наголосив Блінкен.
 
Держсекретар США також зазначив, що недопущення прямого військового зіткнення з Росією входить до національних інтересів США.
 
«Президент має бути впевнений, що він дбає про інтереси американського народу. Одним із цих інтересів є забезпечення того, щоб ми у міру своїх можливостей не вступали у прямий конфлікт з Росією, щоб ми уникали дій, які можуть призвести до більш масштабній війні. Ми хочемо покласти край цій війні та російській агресії, а не розширювати її так, щоб це не принесло нікому користі»,- сказав він.
 
Держсекретар наголосив, що Сполучені Штати  робитимуть  все можливе, щоб в руках України  були усі засоби для зміцнення її позицій та забезпечення власної безпеки. Також додав, що США прикладе зусилля, щоб допомогти завершити цю війну якнайшвидше.

«Але ми також готові до того, що це триватиме деякий час»,- зазначив він.
 
Говорячи про постачання Україні озброєнь, держсекретар наголосив, що США та їхні партнери прагнуть «якнайшвидше доставити українцям кошти, які вони вміють ефективно використати».
 
Як повідомляла УМ, глава КНР Сі Цзіньпін під час розмови з президентом США Джо Байденом по відеозв’язку заявив, що конфлікти та конфронтації, подібні до подій в Україні, не відповідають ні чиїм інтересам.
 
Читайте також: Китай заявив про об’єктивну й справедливу позицію щодо війни на території України та запропонував два аспекти розв’язання конфлікту. В усіх варіантах лежить принцип миру і дипломатичного врегулювання конфлікту.