Джонсон особисто попередив Путіна про «трагічний прорахунок» щодо України

23:04, 02.02.2022
Джонсон особисто попередив Путіна про «трагічний прорахунок» щодо України

Джонсон закликав Путіна поважати територіальну цілісність України після візиту до Києва. (Фото Офісу президента)

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон провів із президентом Росії Володимиром Путіним переговори в телефонному режимі одразу після повернення з України в середу ввечері.

 

Розмова двох лідерів стосувалася ситуації в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про підсумки переговорів повідомили прес-служби Кремля і уряду Великобританії.

 

Зокрема, британський уряд інформує, що Джонсон у розмові з Путіним "висловив глибоку стурбованість нинішньою ворожою активністю Росії на кордоні з Україною".

 

І закликав поважати територіальну цілісність України і право країни на самооборону.

 

"Прем'єр-міністр наголосив, що будь-яке подальше вторгнення Росії на територію України буде трагічним прорахунком", - йдеться в повідомленні.

 

Однією з тем розмови була політика відкритих дверей НАТО. Джонсон акцентував, що всі європейські демократії мають право претендувати на членство в НАТО, зокрема, й Україна.

 

"Лідери погодилися, що загострення не відповідає нічиїм інтересам", - зазначає прес-служба уряду Великобританії.

 

Водночас Кремль, інформуючи про підсумки переговорів, закидає Україні "хронічний саботаж Мінських домовленостей". Крім того, від Путіна пролунали звинувачення у бік Північноатлантичного альянсу.

 

"Наголошено на неготовності НАТО адекватно реагувати на обґрунтовані російські заклопотаності, прикриваючись при цьому посиланнями на так звану політику відкритих дверей Альянсу, що суперечить Основоположному принципу неподільності безпеки", - йдеться в повідомленні Кремля.

 

 

Як повідомляла «УМ», прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон побував у Софійському соборі під час візиту до України 1 лютого.