Джонсон і Зеленський домовилися про стримування російської агресії, фото

23:19, 01.02.2022
Джонсон і Зеленський домовилися про стримування російської агресії, фото

Зеленський і Джонсон побували у Софійському соборі в історичному центрі столиці. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський обговорив із прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном комплекс кроків щодо стримування російської агресії у Маріїнському палаці в Києві у вівторок ввечері.

 

Також Зеленський і Джонсон побували у Софійському соборі в історичному центрі столиці.

 

Як повідомляє Україна молода, про хід перемовин інформує Офіс президента.

 

Під час спільної пресконференції Зеленський заявив, що подякував Джонсону за дії уряду Великої Британії, який ухвалив рішення щодо посилення санкцій проти РФ за агресію щодо України.

 

 

Важливою темою переговорів стало зміцнення обороноздатності України. За словами Зеленського, наша держава вдячна Великій Британії за рішення щодо фінансування в розмірі 1,7 млрд фунтів.

 

«Крім того, ми домовилися про спільні дії задля забезпечення миру та безпеки в Чорноморському регіоні, а також активізацію взаємодії у сфері кіберзахисту та кібербезпеки», - додав глава держави.

 

Тоді як британський прем’єр Джонсон обіцяє, що Велика Британія всіляко протидіятиме спробам президента Росії, тримаючи дуло пістолета біля скроні України, підірвати архітектуру європейської безпеки і створити нову «Ялту».

 

За його словами, наявні розвідувальні дані свідчать про напружену ситуацію поблизу кордону України і підготовку Росією різних систем до воєнної кампанії.

 

«Велика Британія намагається відігравати об’єднуючу роль для Заходу. Йдеться про Україну, і це дуже важливо для нас. Але йдеться також і про дещо більше - про архітектуру європейської безпеки загалом. Ми не хочемо, щоб президент Путін намагався досягти і досяг своєї мети, тримаючи дуло пістолета біля скроні України, змусити нас змінити свої підходи», - сказав Джонсон.

 

Він зауважив, що був молодим, коли впав Берлінський мур і коли люди з колишніх соціалістичних країн обрали для себе вільне життя.

 

«Тепер Росія намагається підірвати таку архітектуру, підірвати засади нашого життя і створити нову «Ялту». Йдеться не лише про Україну, а про сфери впливу Росії – Молдову, Грузію та інші країни. Це абсолютно неприйнятно. Тому сьогоднішній момент надзвичайно важливий і нам надзвичайно важливо стояти пліч-о-пліч з Україною», - акцентував британський прем’єр.

 

За його словами, нинішній час є «критичним і вирішальним», саме тому є важливими всі ті заходи стримування Росії, які запроваджує Велика Британія.

 

 

Джонсон акцентував, що санкції проти Росії набудуть чинності автоматично - в ту саму хвилину, коли розпочнеться вторгнення в Україну, і вони дадуть змогу цілеспрямовано бити по комерційним інтересам Росії.

 

І зауважив, що запропонований британським урядом пакет санкцій вплине також на зміни в національному законодавстві Королівства, і це дасть змогу цілеспрямовано бити по комерційним інтересам Росії і її громадян, організаціям і її комерційним об’єднанням.

 

Премʼєр уряду Британії додав, що його сторона вже узгодила цей підхід із американськими партнерами, висловивши сподівання, що ці санкції запрацюють одночасно.

 

«Ми все це робимо не для того, щоб виявити ворожість до Росії, а щоби продемонструвати свою відданість захистові свободи, демократії та суверенітету України перед лицем агресії», - підкреслив Джонсон.

 

Тому, на його думку, подальше вторгнення Росії в Україну було б політичною та гуманітарною катастрофою і поразкою для Путіна і світу.

 

                                         Джонсон і Зеленський у Софійському соборі у Києві.

 

У свою чергу, Зеленский додав, що на українсько-російському кордоні знаходиться понад 100 тисяч військовослужбовців РФ, й наразі не можна точно сказати, чи Росія відведе частину своїх військ.

 

Президент підкреслив, що не можна стверджувати, що заявлене нещодавно Росією відведення військ від кордону було дійсно відведенням, а не ротацією чи передислокацією.

 

"Я би сьогодні не радів так зарано, тому що такі шляхи ми бачили, таку інформацію, це було минулого року, коли були військові навчання, Росія сказала публічно, що вона відведе війська, вона відводила війська, а потім повернулася велика частина з тих відведених військ. Тобто це такий момент передислокації, маневр або залякування, тиск психологічний", - зауважив Зеленський.

 

І наголосив, що дуже чекає моменту, коли Росія таки забере свої війська від наших кордонів.

 

Як повідомляла «УМ», приблизно у цей же час президент РФ Володимир Путін заявив, що вступ України в НАТО може призвести до воєнного конфлікту Росії з північноатлантичним Альянсом через тимчасово окупований Крим.