НАТО відхилило «гарантії безпеки» і закликає РФ до негайної деескалації навколо України

17:55, 12.01.2022
НАТО відхилило «гарантії безпеки» і закликає РФ до негайної деескалації навколо України

Засідання ради НАТО-Росія у Брюсселі. (Фото: nato.int)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс закликав російську сторону до негайної деескалації навколо України.

 

При цьому союзники НАТО нагадали під час засідання ради НАТО-Росія у Брюсселі, що будь-яка нова агресія Росії проти України матиме велику ціну для країни-агресора.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Столтенберг повідомив під час пресконференції за підсумками засідання у середу, передає сайт НАТО. 

 

За його словами, НАТО готове до діалогу з Росією у ключових питаннях щодо контролю над озброєнням та зміцнення довіри, але не поступиться своїми ключовими принципами щодо захисту союзників та права європейських країн самостійно обирати свій шлях.

 

«Ми мали серйозний та прямий обмін щодо ситуації в Україні та навколо неї та щодо її впливу на європейську безпеку. Між союзниками по НАТО та Росією існують суттєві розбіжності з цих питань. Їх буде непросто подолати, але те, що всі союзники по НАТО та Росія сіли за стіл переговорів та долучилися до обговорення змістовних тем, є позитивним знаком», - сказав генсек Альянсу.

 

І додав, що під час сьогоднішньої зустрічі Росія представила свої пропозиції у сфері безпеки, оприлюднені у грудні минулого року.

 

«Ці пропозиції включають вимогу зупинити прийняття будь-яких нових членів до НАТО і відвести війська із Сходу Альянсу. Союзники, зі свого боку, підтвердили політику відкритих дверей НАТО і право кожної держави обирати власний безпековий шлях. Союзники були дуже чіткими в тому, що не відмовляться від здатності захищати та боронити одне одного, у тому числі шляхом забезпечення присутності сил у східній частині Альянсу», - сказав Столтенберг.

 

Водночас він відзначив як позитив те, що і Росія, і союзники по НАТО висловилися за необхідність поновлення діалогу та погодилися розглянути можливість подальших зустрічей.

 

За словами генсека, союзники по Альянсу готові до нових зустрічей з Росією для більш детального обговорення питань та висловлення конкретних пропозицій.

 

Зокрема, це стосується контролю над озброєнням, зміцнення заходів довіри, прозорості військової активності та створення механізму комунікації для запобігання непорозумінням та військовим інцидентам.

 

 

Генеральний секретар зауважив, що Альянс не висуває жодних передумов для поновлення діяльності місії Росії при НАТО і водночас – відновлення діяльності Офісу НАТО в Москві.

 

Він також визнав, що сьогоднішнє обговорення було нелегким, але саме тому ця зустріч є настільки важливою у «вирішальний для європейської безпеки» момент.

 

Водночас, заступниця держсеркетаря США Венді Шерман, яка очолює американську делегацію на переговорах НАТО з Росією, заявила про суверенне право кожної країни вибирати свій шлях.

 

«На сьогоднішньому засіданні Ради Росія-НАТО я підтвердила основні принципи міжнародної системи та європейської безпеки: кожна країна має суверенне право вибирати свій шлях», - написала Шерман у Twitter.

 

Як повідомляла «УМ», цього тижня у європейських столицях відбувається серія переговорів країн Заходу з Росією щодо безпекових ультиматумів Кремля, які включають вимогу не приймати Україну в НАТО.

 

10 січня Шерман після двосторонніх переговорів з РФ у Женеві заявила, що Сполучені Штати відкидають безпекові пропозиції Росії, включаючи вимоги не приймати Україну до НАТО.

 

Водночас, Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний пообіцяв, що у разі повномасштабного вторгнення Росії в Україну наші військові боротимуться із окупантами до останньої краплі крові.

 

Тоді як депутат Європарламенту Радослав Сікорський назвав Росію "серійним гвалтівником", який у разі нападу "отримає по яйцях".