Мовний омбудсмен Тарас Кремінь під ударом «Слуг народу»

16:49, 25.11.2021
Мовний омбудсмен Тарас Кремінь під ударом «Слуг народу»

"Слуги" вже добираються й до мовного омбудсмена. (Фото: Фейсбук Тарас Кремінь)

Депутати від монобільшості - «Слуги народу» - зареєстрували законопроєкт, яким пропонують спростити звільнення Уповноваженого із захисту державної мови. Інституцію, яка контролює виконанням закону про мову.

 

Як інформує УМ, про це свідчить законопроєкт №6336, текст закону та пояснювальна записка до нього.

 

Згідно з текстом закону, мовного омбудсмена пропонують звільняти ще за двома критеріями:

 

визнання Кабміном діяльності омбудсмена незадовільною за результатами розгляду щорічного звіту;

"в інших випадках" за поданням прем’єра.

 

Законодавці впевнені, що ці причини "усунуть прогалину в законодавстві, яка полягає у відсутності політичної відповідальності за невиконання або недобросовісне виконання своїх обов’язків омбудсменом".

 

Ініціаторами законопроєкту є низка одіозних "слуг" – Максим Бужанський, Данило Гетманцев, Андрій Клочко, Галина Третьякова. Євгеній Брагар, Юлія Гришина та інші. Усього – 39 ініціаторів.

 

Цей законопроєкт розглядатиме Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, головою якого є один з ініціаторів – Клочко.

 

Зараз уповноваженого призначає та звільняє Кабмін.

 

Зараз у законі є лише 9 причин, згідно з якими можна звільняти мовного омбудсмена – подання ним заяви, за станом здоров’я, порушення вимог несумісності, притягнення до відповідальності за порушення закону, підтримка багатомовності всупереч Конституції, обвинувальний вирок, припинення його громадянства, визнання його безвісти зниклим або у випадку його смерті.

 

Цей перелік виключний і жодних інших причин звільнення наразі немає. "Слуги" пропонують його звільняти просто за поданням прем’єра, або визнавши його роботу "незадовільною".

 

Як повідомляла УМ, Тарас Кремінь заявив про мовну контреволюцію у ВРУ.