Лукашенко несе відповідальність за повернення мігрантів додому – прем’єр Польщі

19:17, 09.11.2021
Лукашенко несе відповідальність за повернення мігрантів додому – прем’єр Польщі

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький відвідав проблемну ділянку кордону з Польщею. (facebook.com/MorawieckiPL)

Керівництво уряду Польщі заявляє про найжорсткішу за останні 30 років атаку на кордоні з Білоруссю.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час виступу в сеймі у вівторок ввечері.

 

Перед тим пан Моравецький відвідав проблемну ділянку кордону з Білоруссю.

 

За його словами, саме самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко несе відповідальність за те, щоб мігранти повернулися до своїх країн.

 

"Потрібно наголосити, що безпека нашого східного кордону дуже жорстоко порушується. Це виняткова ситуація, перша за 30 років, коли ми можемо сказати, що безпека і цілісність наших кордонів так жорстко атакується", - сказав він.

 

За словами польського прем'єра, мета цієї атаки - створення хаосу в ЄС, дестабілізація ситуації з боку Росії за допомогою Олександра Лукашенка.

 

"Ми переконані, що ці операції на східному кордоні Польщі є частиною широкої скоординованої операції, атаки війни нового типу, в якій люди використовуються як живі щити", - впевнений Моравецький.

 

Також він заявив, що влада Білорусі навмисно звезла тисячі мігрантів і "Лукашенко несе відповідальність за те, щоб вони повернулися до своїх країн".

 

 

Прем'єр Польщі закликав мешканців країни бути готовими протистояти подіям, про які відомо і які стануть несподіванкою. "Це, можливо, поворотний момент у польській історії", – сказав Моравецький.

 

У свою чергу, глава МВС Польщі Маріуш Каміньський повідомив, що вчора польський кордон намагалися прорвати близько 1,5 тисячі мігрантів. А зараз, за ​​йогословами, білякордонуБілорусієвід2 тисячдо4 тисячмігрантів.

 

Водночас, Лукашенко звинуватив країни Євросоюзу у міграційній кризі на кордоні з Польщею.

 

За його словами, Білорусь не збирається нападати на Польщу.

 

У інтерв'ю російському журналу «Национальная оборона», яке наводить Белта, Лукашенко закидає країнам Євросоюзу бажання відвернути увагу від своїх проблем.

 

"У них же проблем сила-силенна. Ми поряд з ними не стояли. Народи незадоволені. А як це мікшувати та нівелювати? Треба оголосити когось ідіотом, покидьком, мерзотником, який нападе завтра на ту саму Польщу. Та ми ніколи не збиралися і не збираємося нападати на Польщу. Нам дай бог облаштувати цю територію, яку маємо", - заявив Лукашенко.

 

Він вважає нелогічною вимогу ЄС захищати кордони Євросоюзу від напливу мігрантів з Білорусі через введені проти нього санкції.

 

"Ви ввели проти мене санкції, проти білорусів. Ви пішли на гібридну війну проти Білорусі. І ви, мерзотники, божевільні, хочете, щоб я вас захищав, від мігрантів у тому числі?" – не вгамовується Лукашенко.

 

Як повідомляла "УМ", Польща і Литва оголосили надзвичайний стан через міграційну кризу: від понеділка, 9 листопада, тисячі мігрантів зробили кілька спроб прорватися до цих країн ЄС через кордон за сприяння силовиків Білорусі.