У Кремлі обіцяють продовжити юридичну боротьбу за «скіфське золото»

09:09, 28.10.2021
У Кремлі обіцяють продовжити юридичну боротьбу за «скіфське золото»

Колекція скіфського золота з 565 артефактів належить Україні. (Фото з відкритих джерел)

Офіційна Москва обурюється через рішення Апеляційного суду Амстердаму про передачу "скіфського золота" Україні.

 

Зокрема, прессекретар президента Дмитро Пєсков заявив, що Моква має проаналізувати судові перспективи у справі про приналежність «скіфського золота» і вжити необхідних юридичних дій для повернення скарбів у Крим.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Пєсков повідомив під час спілкування з журналістами Інтерфакс.

 

У Кремлі вважають, що "скіфське золото" сотні років нібито лежало в російській землі, отже належить Росії.

 

Не могла спокійно відреагувати на новину і російська відома пропагандистка телеканалу "Росія 1" Ольга Скабєєва .

 

В етері своєї передачі телеведуча імпульсивно заявляла, що золото - «наше, кримське» та в дусі російської пропаганди висміювала коментар українського президента .

 

"Головний український скіф, ну тобто Зеленський, уже кукурікає у твіттері, що це тільки початок і перша іміджева перемога над агресором",– сказала пропагандистка.

 

Так вона відреагувала на те, що президент Зеленський написав у твіттері після рішення суду в Нідерландах: "Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо «скіфське золото», а потім і Крим"

 

Тоді як МЗС РФ заявило, що вердикт суду Амстердама щодо "скіфського золота" ставить під сумнів перспективи міжмузейної співпраці двох країн.

 

Мовляв, голландські судді нібито повністю проігнорували той незаперечний факт, що "скіфське золото" є культурно-історичною спадщиною народів Кримського півострова, на якому було виявлено ці артефакти і який ніколи не залишали".

 

Як повідомляла «УМ», Апеляційний суд Амстердама ухвалив, що колекція "скіфського золота" належить Україні і має повернутися українській державі.