Помер український фізик та дипломат Богдан Соколовський

12:25, 23.06.2021
Помер український фізик та дипломат Богдан Соколовський

Фізик та дипломат Богдан Соколовський відійшов у засвіти.

На 68-ому році життя 23 червня помер видатний український фізик та дипломат Богдан Соколовський.

 

Як інформує УМ, про це повідомила медіа-експертка Лариса Мудрак  на своїй сторінці у соціальній мережі.

 

За її словами, вона співпрацювала з покійним, у часи, коли він був Поважним й Надзвичайним Послом з міжнародних питань енергетичної безпеки – це був період перших відкритих війн з Росією, лише тоді енергетичних.

 

«Ми багато й часто говорили про стійкість, відданість, служіння. Історію країни, спадкові травми, ідентифікацію нації. Він тонко й глибоко відчував особливі нюанси ролі й можливості України на світовій мапі. Знав те, про що зараз вже не встигають говорити в політичних війнах й дипломатичних діалогах. Знав глибоку сутність. Глибинну. Ми не договорили.  Багато про що», - написала Лариса Мудрак.

 

І додає, що любила слухати монологи Соколовського про енергетику. А ще просила його писати спогади - мемуари. 

 

«Не знаю, чи написав. Поки  його шлях в світле вічне важливіший», - додає пані Лариса.

 

Богдан Іванович народився на Тернопільщині. Закінчив фізичний факультет Львівського університету ім. Франка. Кандидат фізико-математичних наук.

 

Автор понад 100 наукових робіт і винаходів, співавтор монографії.Понад 20 років працював у галузі експериментальної фізики спецматеріалів і спецтехнологій, зокрема, в лабораторіях Марбурзького та Хемніцького університетів (ФРН).

 

Член Народного Руху України, а після розколу НРУ ввійшов в Український Народний Рух. 2003—2008 — голова секретаріату УНП, потім — заступник голови партії.

 

У 2005-2010 роках був послом з міжнародних питань енергетичної безпеки. Був українським дипломатом з 1993 року та працював у США, ФРН та Австрії.

 

Широкому загалу його ім’я стало відомим після його призначення в секретаріат президента Віктора Ющенка на посаду уповноваженого президента з міжнародної енергетичної безпеки у 2008 році.