Зеленський дякує США за допомогу в боротьбі з «Північним потоком-2»

14:07, 06.05.2021
Зеленський дякує США за допомогу в боротьбі з «Північним потоком-2»

Зустріч української і американської делегацій на Банковій. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський висловив вдячність США за потужну санкційну політику щодо Росії через будівництво газопроводу «Північний потік-2».

 

Він також наголосив на єдності позицій України та США з питання будівництва цього газопроводу.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський сказав під час спільної пресконференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у четвер.

 

"Ми обговорили питання не тільки окупації наших території, незаконної анексії Криму з боку Російської Федерації, ми говорили про питання "Північного потоку-2" , це для України дуже чутливе питання", - заявив Зеленський.

 

За його словами, «у цьому питанні є різні позиції в Європі, на жаль, іноді не спільні з Україною, але у цьому питанні ми спільні з США».  Саме тому президент України «дуже вдячний за цю підтримку, за таку потужну санкційну політику».

 

Загалом Зеленський назвав зустріч з Блінкеном змістовною. Він вважає, що 2021 рік буде фундаментальним для відносин України і США. Він повідомив, що запросив на саміт Кримської платформи президента і віце-президента США.

 

«Я вражений тим, що американська сторона прекрасно орієнтується в тому, що у нас відбувається, зокрема на Донбасі. Я вдячний, що нас підтримують і не тільки на словах. Відверто скажу, що  багато кроків зроблено, щоб зупинити ескалацію, яка була нещодавно уздовж наших кордонів», – сказав Зеленський.

 

Як повідомляла «УМ», Блінкен вже провів зустріч з українськими депутатами, а також главою МЗС Дмитром Кулебою. Крім того, з главою ПЦУ Епіфанієм він відвідав Михайлівський Золотоверхий монастир, а також вшанував пам’ять полеглих захисників України біля Стіни пам'яті.

 

Нагадаємо, проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачені будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

 

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансують проект європейські компанії-французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

 

Наразі екологи Німеччини фактично заблокували будівництво газопроводу, подавши позов до суду про шкоду екології.