Нардепи від ОПЗЖ Тарас Козак і Ренат Кузьмін літають до Москви з паспортами РФ

08:29, 07.03.2021
Нардепи від ОПЗЖ Тарас Козак і Ренат Кузьмін літають до Москви з паспортами РФ

Нардепи від ОПЗЖ Ренат Кузьмін і Тарас Козак мають російське громадянство.

Скандально відомі народні депутати від "Опозиційної платформи - За життя" Ренат Кузьмін і Тарас Козак неодноразово літали до Москви і на територію тимчасово окупованого Криму, використовуючи свої паспорти громадян РФ.

 

Зокрема, Козак користувався паспортом РФ тільки для поїздок з Росії в Молдову, тоді як під час вояжів до країн Євросоюзу брав український паспорт.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться в розслідуванні “Нової газети”.

 

Згідно з інформацією видання, Кузьмін з 2015 року здійснив близько 240 польотів до  Росії та на окупований український Крим, побивши рекорд серед поїздок своїх колег.

 

Вилітаючи з Росії в треті країни (Гонконг або Домініканську республіку), Кузьмін брав закордонний паспорт РФ неідентифікованої серії.

 

А от Тарас Козак, чиї телеканали були заблоковані санкціями через поширення кремлівської пропаганди, користувався російським закордонним паспортом лише в межах поїздок з Росії до Кишинева.

 

Джерело газети в СБУ повідомило про наявний російський паспорті і у цивільної дружини Козака Наталії Лавренюк. До введених Україною санкцій жінка не приховувала свого громадянства РФ і активно користувалася паспортом країни-агресора під час польотів з Москви до Сімферополя, Мінська, Анапи, Стамбула, а також Ростова.

 

Як повідомляла "УМ", 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака та телеканалів з орбіти Віктора Медведчука – "112 Україна", NewsOne, ZIK. Внаслідок цього телеканалам довелося припинити роботу.

 

Тиждень тому Рада нацбезпеки і оборони доручила Кабінету міністрів розробити законопроєкт про виявлення українців з подвійним громадянством. Термін, протягом якого уряд Шмигаля має впоратися із дорученням – два місяці.