Петер Сійярто збирається до Києва для врегулювання україно-угорської кризи

11:25, 14.01.2021
Петер Сійярто збирається до Києва для врегулювання україно-угорської кризи

Петер Сійярто ще жодним чином не коментував плани відвідати Київ.

Міністри закордонних справ України і Угорщини Дмитро Кулеба і Петер Сійярто домовилися провести переговори у Києві в січні 2021 року. Перемовини дипломатів покликані врегулювати жорстку кризу у відносинах між Україною і Угорщиною.

 

Відомо, що візит угорського міністра Сійярто вже узгоджений і відбудеться до кінця січня.

 

Як інформує Україна молода, цю інформацію підтвердив міністр МЗС України Дмитро Кулеба у коментарі "Європейській правді" у четвер.

 

Водночас, пан Сійярто ще жодним чином не коментував плани відвідати Київ.

 

За словами пана Кулеби, Угорщина є для України важливим партнером і близьким сусідом.

 

«Сусіди, буває, сваряться, але потім мають миритися, бо залишаються сусідами. Тому ми домовилися, що наприкінці січня мій колега Петер Сійярто відвідає Київ для обговорення ситуації у двосторонніх відносинах і шляхів вирішення проблем на основі принципу взаємної поваги», - заявив міністр МЗС.

 

Інші джерела також кажуть, що візит запланований на останній тиждень січня, вже після зміни влади у США.

 

За неофіційними даними, йдеться не про офіційне засідання міжурядової комісії, яке було підставою для зустрічей Кулеби із Сійярто раніше, а про персональний візит угорського міністра для пошуку виходу з кризи у відносинах.

 

Ініціатором переговорів стала Угорщина, втім, запрошення до зустрічі у Києві ще раніше надійшло від української сторони.

 

Як повідомляла «УМ», нове загострення у відносинах почалося після серії обшуків, проведених СБУ на Закарпатті та повідомлень про кримінальні провадження проти посадовців-угорців.

 

Лідер товариства угорської культури Василь Брензович, що став один із фігурантом розслідувань, на початку грудня залишив Україну.

 

Криза додатково загострилася після некоректних заяв представників угорської партії влади про ситуацію в Україні.

 

Влітку 2020 року український письменник Андрій Любка закидав керівництву держави торги національними інтересами і принизливі поступки на користь Угорщини у вигляді створення на Закарпатті укрупненого Берегівського району, де більшість населення складатимуть етнічні угорці.