Берегівський етнічний район створюють на догоду Угорщині – Любка

18:45, 10.06.2020
Берегівський етнічний район створюють на догоду Угорщині – Любка

Місто Берегове, яке угорці називають Берегсас, стане центром нового укрупненого району.

Український письменник Андрій Любка закидає керівництву держави торги національними інтересами і принизливі поступки на користь Угорщини у вигляді створення на Закарпатті укрупненого Берегівського району, де більшість населення складатимуть етнічні угорці. Адже його планують об’єднати із Виноградівським районом.

 

Як передає «Україна молода», свою позицію Андрій Любка окреслив у авторській колонці на сайті «Радіо Свобода».

 

Зокрема, Міністерство розвитку громад та територій України оприлюднило нові проєкти районування українських областей. Наприклад, на Закарпатті таких укрупнених районів буде 5 (раніше було 13).

 

«Несподіванкою і для громадськості, і для експертного середовища стала поява Берегівського району, про створення якого раніше не йшлося. Виглядає на те, що створенням такої адміністративної одиниці українська влада йде на перші поступки Угорщині», - зауважує письменник.

 

І нагадує, що тиждень тому міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив робочий візит в Угорщину автомобілем, подолавши понад тисячу кілометрів із Києва до Будапешта. Мовляв, що такого важливого було в порядку денному, що міністр терміново поїхав у Будапешт на авто?

 

«Геополітичний конфлікт України з Угорщиною триває вже кілька років, він став контрпродуктивним для обох країн. Схоже на те, що київська влада вирішила піти на поступки Угорщині, щоб продемонструвати бодай якусь «перемогу» на зовнішньополітичному фронті», - припускає пан Любка.

 

І додає: «Жодна українська влада (навіть Януковича!) на такі поступки не йшла, усвідомлюючи всі потенційні загрози для стабільності регіону й національної безпеки. На це вказує проєкт Мінрегіону з укрупнення регіонів на Закарпатті – тепер у ньому з’явився величезний Берегівський район. Більшість населення в цьому районі буде угорською, а пролягає він фактично над кордоном з Угорщиною».

 

За його словами, Будапешт десятиліттями просив, торгувався й вимагав створення окремої угорської адміністративної одиниці на Закарпатті, пропагував визнання культурної автономії, виступав за появу особливого «угорського виборчого округу» на виборах до Верховної Ради.

 

Пан Любка нагадує, що й раніше експерти наголошували на тому, що укрупнювати райони за етнічною ознакою – велика помилка.

 

«І, наприклад, Берегівський район пропонували об’єднати з Іршавським чи Мукачівським, тобто долучити населені пункти з українським населенням. На жаль, позицію експертів було відхилено на догоду геополітичним торгам Зеленського», - констатує письменник.

 

І зауважує, що поява окремих «етнічних» районів може запустити процес створення таких адміністративних одиниць по всій Україні

 

«Не знаю, якою логікою керувалася українська влада, вирішивши піти на поступки Віктору Орбану. Конфлікт розпочався із Закону про освіту і з мовних питань, а вирішувати його починають втручанням іноземної столиці в українську децентралізацію. Забуваючи, що на торгівлі національними інтересами ніколи нічого путнього не заробиш. Це не тільки неправильно, а й принизливо для України. Якщо одні нас можуть шантажувати і в підсумку добиватися свого, то невдовзі й інші сусіди спробують витерти об нас ноги. Невже цього не розуміють у Києві?», - обурюється Андрій Любка.

 

 

На закиди письменника змушений був відреагувати міністр МЗС Дмитро Кулеба.  Мовляв, це фейк, бо Україна не змінює межі Берегівського району на догоду інтересам Угорщини.

 

"Берегівський район вже давно і щасливо існує і має право продовжити своє існування. Наразі йдеться лише про приєднання до нього Виноградівського району в межах реформи", - пояснив міністр на своїй Facebook-сторінці.

 

За його словами, рішення про приєднання цього району ухвалювало не МЗС, однак міністерство підтримує адміністративно-територіальну реформу, "що є дійсно європейською і прогресивною".

 

Кулеба запевнив, що під час візиту в Будапешт 29 травня не брав жодних зобов’язань створити Берегівський район: "МЗС виступає за захист прав осіб, які належать до національних меншин, але не веде жодних перемовин з жодною країною щодо створення "національних" районів чи округів. Такі перемовини суперечили би Конституції, законодавству та національним інтересам України".

 

Міністр МЗС також назвав фейком, що дипломати злили українські інтереси у відносинах з Угорщиною, бо дипломати нібито шукають компроміси в українсько-угорських відносинах і ніколи не перейдуть "червоні лінії", які би шкодили суверенітету та територіальній цілісності України.

 

Як повідомляла «УМ», президент України Володимир Зеленський готовий підписати меморандум з угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном для вирішення конфлікту з Угорщиною.