Майя Санду перемогла Ігоря Додона на виборах президента Молдови

09:05, 16.11.2020
Майя Санду перемогла Ігоря Додона на виборах президента Молдови

Майя Санду стане наступним президентом Молдови.

Колишня очільниця уряду Молдови та лідерка проєвропейської партії "Дія та солідарність" Майя Санду перемогла чинного президента Ігоря Додона у другому турі президентських виборів Молдови, які відбулися у неділю.

 

Колишня прем’єрка обійшла чинного главу держави Ігоря Додона на 15% голосів.

 

Як інформує Україна молода, про перемогу пані Санду повідомляє ЦВК Молдови у понеділок вранці.

 

Зазначається, що станом на 8:50 опрацьовано 99.95% протоколів, згідно з якими, Санду набирає 57.74% підтримки (942 694 голосів), а її опонент, чинний президент Молдови Ігор Додон 42.26% (690 061 голос). Явка у другом турі виборів склала 53%.

Раніше експрем’єрка Санду перемогла у першому турі виборів, тоді як Додон фінішував другим з помітним відставанням. При цьому у першому турі частка голосів на закордонних дільниця склала 11% від загального числа тих, хто взяв участь у голосуванні.

 

Президент України Володимир Зеленський вже привітав Санду з перемогою та заявив, що очікує на подальше зміцнення відносин між Україною та Молдовою.

 

 

Голосування на виборах президента в Молдові тривало із 07:00 до 21:00. На закордонних виборчих дільницях ЦВК продовжила голосування через великі черги. Саме на закордонному виборчому окрузі (особливо у країнах Заходу) Майя Санду отримала найпотужнішу підтримку виборців з діаспори.

 

Перший тур виборів президента Молдови відбувся 1 листопада: тоді жоден з кандидатів не набрав більше 50% голосів, а до другого туру вийшли Санду і Додон.

 

Як повідомляла "УМ", невдовзі після обрання президентом Молдови кілька років тому проросійський політик Ігор Додон заявляв, що президентський мандат був даний йому Богом.