Президентські вибори у Молдові: у другий тур виходять Ігор Додон і Майя Санду

22:44, 01.11.2020
Президентські вибори у Молдові: у другий тур виходять Ігор Додон і Майя Санду

Король чи королева: Майя Санду склала потужну конкуренцію Ігорю Додону.

Президентські вибори відбулися у Молдові у неділю. Виборчі дільниці у країні закрилися о 21.00.
 
Втім, на закордонному виборчому окрузі ще тривають голосування через різницю в часі і рекордну явку виборців у країнах Євросоюзу.
 
Як інформує «Україна молода», про це повідомляють ЦВК і ЗМІ Молдови в ніч на понеділок.
 
За даними екзит-полів лідирують чинний президент Ігор Додон і колишня прем’єр-міністр Майя Санду. 
 
За даними Центрвиборчкому Молдови, проголосувало понад 43% виборців, тож вибори вважаються дійсними. Попередні результати наразі невідомі.
 
 
Другий тур виборів має відбутися 15 листопада.
 
Згідно з екзит-полом "Afterpoll 2020", який спільно проведений кількома авторитетними соціологічними компаніями, чинний президент Додон, якого вважають проросійським політиком, отримав близько 41%, а опозиціонерка Санду, лідерка проєвропейської партії «Дія та солідарність» — 35%.
 
Саме вони змагатимуться за посаду глави держави у другому турі, якщо результати голосування за кордоном не принесе «сюрпризів». 
 
Адже на думку експертів, на виборах президента Молдови закордонна діаспора може забезпечити не менше 12% голосів і може визначити переможця голосування.
 
Цього року в Молдові активність закордонних виборців є рекордно високою, у багатьох європейських країнах повідомляли про багатогодинні черги. У той самий час у самій Молдові явка є рекордно низькою. На час закриття дільниць у Молдові повідомлялося, що всередині країни проголосувало 1,21 млн виборців, а за кордоном – 140 тисяч, при цьому у країнах ЄС  та у США голосування ще не завершилося.
 
Така активність закордонних виборців грає на руку Майї Санду. На дільницях у ЄС вона завжди мала підтримку переважної більшості. Так, на виборах 2016, де у другому турі також змагалися Додон і Санду, на закордонних дільницях (з урахуванням дільниць у РФ) близько 80% голосів були на користь Санду.
 
Як повідомляла "УМ", невдовзі після обрання президентом Молдови Ігор Додон заявляв, що президентський мандат був даний йому Богом.