Рада хоче відновити е-декларування новим законом

13:17, 02.11.2020
Рада хоче відновити е-декларування новим законом

Скандальне рішення Конституційного Суду призвело до дисбалансу у системі прийняття постанов.

Верховна Рада планує відновити електронне декларування в Україні новим законом. Його мають зареєструвати у парламенті до кінця понеділка, 2 листопада. Скандальне рішення Конституційного Суду призвело до дисбалансу у системі прийняття постанов.

 

Як інформує УМ, про це під час засідання погоджувальної ради парламенту заявив спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

 

"Буде надано 2 місяці на те, щоб вивчити та прийняти відповідне рішення щодо питань, які були підняті КСУ. Ці рішення повинні прийняти на цьому пленарному тижні", -  підкреслив Разумков.

 

Зауважимо, 30 жовтня НАЗК відновило доступ до реєстру електронних декларацій посадовців. Однак відомство досі не може перевіряти інформацію Попри відкриття доступу до реєстру е-декларацій, НАЗК досі не може їх перевіряти через рішення КСУ.

 

Головне про скандальне рішення Конституційного Суду

 

Додамо, що «Слуга народу» 2 листопада ввечері проведе засідання фракції через рішення Конституційного суду. На ньому обговорять законопроєкт президента Володимира Зеленського про звільнення суддів КСУ та розглянуть можливість внести інші проєкти, повідомила заступниця глави фракції Євгенія Кравчук у коментарі «РБК-Україна».

 

«Можливо, будуть якісь пропозиції щодо інших законопроєктів, які б могли виправити ситуацію. Але це потрібно робити досить швидко, тому що якщо КСУ далі так діятиме, то і Фонд гарантування вкладів може бути скасований, і Вищий антикорупційний суд можуть визнати неконституційним. Це взагалі може поставити хрест на євроінтеграційних прагненнях», — сказала Кравчук.

 

Вона уточнила, що на засіданні обговорять можливість внесення законопроєктів щодо фактично скасованих КСУ положень антикорупційного законодавства. «Слуги» хочуть заслухати представників президента і Ради в КСУ і членів комітетів з питань правової політики та з питань антикорупційної діяльності.

 

Кравчук зазначила, що фракція підтримує законопроєкт Зеленського. Він вже перебуває на розгляді Комітету.

 

У «Слузі народу» бачать три шляхи виходу з кризи через рішення КСУ. Один з них — проголосувати за законопроєкт Зеленського
 через рішення КСУ. Один з них — проголосувати за законопроєкт Зеленського.

 


Як повідомляла УМ, 27 жовтня КСУ на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу.
Вона передбачала кримінальну відповідальність за внесення неправдивої інформації в е-декларації посадовців.

 

27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

 

Опозиція у Раді розкритикувала Зеленського через законопроєкт, яким пропонується звільнити усіх суддів КСУ. 

 

Тоді як Тупицький хоче зустрітися з президентом, щоб врегулювати конституційну кризу.