Венеційська комісія закликає Зеленського і Разумкова не порушувати Конституцію

00:20, 01.11.2020
Венеційська комісія закликає Зеленського і Разумкова не порушувати Конституцію

Рада Європи не схвалила ідею Зеленського розпустити Конституційний суд.

Венеційська комісія та організація Ради Європи з антиконституційного моніторингу GRECO відреагували на законопроєкт президента Володимира Зеленського, яким пропонується припинити повноваження суддів Конституційного Суду та визнати «нікчемним» рішення КСУ, яким скасовано відповідальність за недостовірне декларування.

 

Зокрема, Рада Європи не схвалила ідею Зеленського розпустити Конституційний суд.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це йдеться у відкритому листі на ім'я голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, який підписали голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо та президент GRECO Марін Мрчела.

 

Даний лист опублікований на сайті Ради Європи у суботу ввечері.

 

Зокрема, Джанні Букіккіо та Марін Мрчела наголошують щодо законопроєкту президента Зеленського "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", який він подав до парламенту:

 

«Припинення повноважень суддів є грубим порушенням Конституції та фундаментального принципу поділу влади. Порушення Конституції, навіть якщо це, можливо, вчиняється з поважної причини, не може призвести до культури конституціоналізму та поваги верховенства закону. Ефективна боротьба з корупцією та повага незалежності судової влади та верховенства права повинні йти пліч-о-пліч».

 

У Венеційській комісії  і організації GRECO вважають, що «Конституційний Суд відіграє важливу роль як вартовий Конституції та її цінностей та як арбітр розподілу влади».

 

«Ми повністю погоджуємось з важливістю забезпечення суспільної довіри громадськості до Конституційного Суду, і ми б додали, що довіра до інших державних установ є не менш важливою. Довіра не означає відсутність незалежності, навпаки: Конституційний Суд може користуватися довірою інших державних установ та громадськості лише в тому випадку, якщо він справді незалежний», – підсумовується у листі.

 

Автори листа також наголосили: «Ми закликаємо вас врахувати несприятливі, глибокі та довгострокові наслідки для вашої країни після можливого поспішного рішення про звільнення конституційних суддів. Ми закликаємо вас вивчити можливі альтернативні способи забезпечення боротьби проти корупції у відповідності до міжнародних стандартів».

 

Як повідомляла «УМ», 28 жовтня 2020 року КСУ офіційно скасував відповідальність за недостовірне декларування.

 

У НАЗК заявили, що судді КСУ ухвалили рішення у "справі про незаконне збагачення" у власних інтересах. Адже два судді, які голосували за скасування кримінальної відповідальності за неправдиві відомості про майновий стан, самі не задекларували мільйони.

 

Після цього президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування "нікчемним" і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ "Про запобігання корупції".

 

Голова КСУ Олександр Тупицький вбачає в документі ознаки конституційного перевороту, бо президентські пропозиції прямо суперечать Конституції України.