Голова КСУ Тупицький хоче зустрітися із Зеленським для врегулювання конституційної кризи

14:16, 30.10.2020
Голова КСУ Тупицький хоче зустрітися із Зеленським для врегулювання конституційної кризи

Олександр Тупицький вважає таким, що має ознаки конституційного перевороту, законопроєкт президента, який пропонує припинити повноваження суддів КС (Фото КСУ)

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький публічно запропонував  президенту Володимиру Зеленському зустрітися задля врегулювання конституційної кризи в країні.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це пан Тупицький заявив на на пресконференції у п’ятницю, 30 жовтня.

 

За його словами, ініціювати зустріч із главою держави йому доручили збори суддів.

 

"Хочу звернутися до президента, ми хочемо поспілкуватися, ми запрошуємо, в будь-якому форматі, як він визначиться. Треба прибрати цей штучний конфлікт", - наголосив голова КСУ.

 

І закликав не оцінювати рішення КС щодо визнання неконституційним антикорупційного законодавства поспішно, а ознайомитися з ним детально. Він просить президента утриматися від неконституційних дій і "не піддаватися не заклики провокаторів".

 

Пан Тупицький висловив здивування, що його не запросили на засідання РНБО у четвер, скликане після вищевказаного рішення КС. І наголосив, що "ні в чому президента не звинувачує", а покладає відповідальність за дестабілізацію на його оточення.

 

"Учора було засідання РНБО. Нікого не дивує, що там був присутній голова НАЗК, хоча він не входить до складу РНБО. Чому тоді не запросили голову конституційного суду?",- сказав він.

 

При цьому, голова КС окремо наголосив, що давав присягу народу України, а тому без об'єктивних причин на не збирається йти у відставку на вимоги тієї чи іншої людини:

 

«Я дав присягу народу України, тому питання таке. Йдеться ж про інше, йдеться про скасування усього складу Конституційного суду. Таке питання поки не виникало. Якщо буде такий ультиматум, я вас запрошу, і ми обговоримо. Судді КС сядуть тут поруч, і ми обговоримо питання, що я не так роблю, чи порушую я присягу, а на вимогу тієї чи іншої особи, давши присягу народу України, я не збираюся цього робити».

 

Олександр Тупицький зазначив, що особисто не чув вимоги щодо відставки голови КС, а якщо така вимога є, то вона має бути мотивована. І лише тоді в КС збереться на спеціальне засідання, на якому вирішуватиметься, чи дійсно проблема є саме у голові КСУ.

 

Він також назвав таким, що має ознаки конституційного перевороту, законопроєкт президента, який пропонує припинити повноваження суддів КС:

 

"Сьогодні появляється проект закону – за ніч його склепали – №4288, який має ознаки конституційного перевороту в Україні. Я це відповідально заявляю, бо це в  порушення 149 ст Конституції України. Що повинне відбутися у парламенті у вівторок? Це законом чи постановою скасувати рішення КС. Чого тоді не указом президента? Нащо залучати парламент в таку неконституційну справу? Одна особа взяла на себе відповідальність, тому що ініціатива ж президентська, і скасувала указом  рішення КС. Так простіше давати цьому оцінку. Результат то однаковий, але не треба підв’язувати колективну відповідальність, за якою ніхто не відповідає. Другий момент – цим же законом розформувати склад КС".

 

Пан Тупицький зазначив, що не здивується, якщо це станеться, бо раніше Міхеїл Саакашвілі вже висловлював думки, щоб перетворити КС на палату Верховного суду.

 

За його словами, "це також варіант, але в недорозвинутих країнах", але "дивуватися тут нема чому".

 

Тупицький переконаний, що "все може відбуватися дуже швидко, бо тут же головне монобільшість", але він не розуміє, чому за все повинен відповідати КС.

 

"Ну ви парламентарі, ну, будь ласка, створюйте такі закони, погоджуйте якось з опозицією, з усіма, ви єдиний парламент, ви покликані працювати заради країни – щоб не зверталися до КС, або щоб мінімізувати. Ви ж подивіться, що сьогодні робиться? Закон ще не зміг прожити місяць, а вже є подання до КС. Закон – подання, закон – подання. Нас закидали! Треба щось змінювати, або робити реформу і робити якісь фільтри до цього. Бо так неможливо", - каже голова КСУ.

 

І додає, що КС можна реформувати, але тільки в конституційний спосіб.

 

"В РНБО кажуть, як з преси читаю, - невідомо, що завтра чекати від Конституційного Суду України. А я задаю собі питання - кому повинно бути відомо, що чекати завтра від Конституційного Суду? Напевно, є бажання створити новий Конституційний Суд, який буде повідомляти, чи будуть ці рішення конституційні - важко сказати... Конституційний Суд можна реформувати, але в конституційний спосіб", - сказав голова КСУ.

 

Як повідомляла «УМ», 30 жовтня активісти влаштували акцію протесту під стінами КСУ під назвою «Відправим суддів-зрадників КСУ до Ростова».

 

27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський персонально відповідає за руйнування антикорупційної інфраструктури - Порошенко

 

Опозиція у Раді розкритикувала Зеленського через законопроєкт, яким пропонується звільнити усіх суддів КСУ.