Порошенко вважає заборону книги про Стуса ганьбою для суду і Медведчука

16:08, 21.10.2020
Порошенко вважає заборону книги про Стуса ганьбою для суду і Медведчука

Петро Порошенко переконаний, що у випадку із забороною книги про Стуса йдеться про «системну атаку на наші цінності і здобутки».

П’ятий президент, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко наголошує, що судова заборона розповсюдження книги про Василя Стуса авторства Вахтанга Кіпіані є ганебним продовженням наступу на українські цінності.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Порошенко заявив у Бурштині на Прикарпатті в середу.  

 

«Як ви напевно знаєте, суд за позовом Медведчука заборонив розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса і постановив вилучити з неї згадки прізвища позивача. Це – ганьба і для позивача, і ганьба для суду», – переконаний Петро Олексійович.

 

Політик підкреслив: «Але люди кинулися до книгарень і скупили за одну годину всі книжки. А видавництво почало друкувати новий наклад. Це і є реакція справжніх українців. Бо тривалий судовий процес зробив книзі добру рекламу. Вахтанг (Кіпіані – Ред.) став одним із самих знаних авторів. А українці знову й знову повертаються до творчості Василя Стуса».

 

За його словами, у даному випадку йдеться про «системну атаку на наші цінності і здобутки».

 

«Це не лише нападки на армію, мову чи на віру. Найскладніше відстояти наш європейський та євроатлантичний курс. Бо на словах влада декларує як мету вступ до ЄС та НАТО. А на ділі це навіть на ходьба на місці – це реванш, про який ми попереджали рік тому», – застерігає п’ятий президент. 

 

Як повідомляла «УМ», Дарницький районний суд Києва зобов’язав відповідачів Вахтанга Кіпіані та видавництво "Віват" видалити з твору інформацію про голову політради партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука та заборонити розповсюдження друкованого тиражу до усунення порушення немайнових прав Медведчука. 

 

Покупці скористалися можливістю онлайн-замовлення і за годину розкупили весь наявний тираж книги історика та журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» одразу після оголошення резолютивного рішення Дарницького райсуду Києва, який заборонив поширювати книгу.

 

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, коментуючи заборону книги Справа Василя Стуса, заявив, що українці продовжують боротися за право знати свою історію.
 

Суддя Дарницького райсуду Києва Марина Заставенко, яка ухвалила скандальне рішення за позовом Медведчука раніше працювала у суді нині окупованої Макіївки і регулярно навідувалася до ОРДЛО після 2014 року. Нагадаємо, що книга Кіпіані на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічній частині книги.