Медведчук проти Стуса: суддя Марина Заставенко регулярно їздила до ОРДЛО

18:15, 19.10.2020
Медведчук проти Стуса: суддя Марина Заставенко регулярно їздила до ОРДЛО

Суддя Марина Заставенко на робочому місці у Дарницькому райсуді Києва.

Суддя Дарницького райсуду Києва Марина Заставенко, яка ухвалила скандальне рішення за позовом Віктора Медведчука щодо книги «Справа Василя Стуса» авторства Вахтанга Кіпіані, раніше працювала у Червоноградському райсуді нині окупованої Макіївки і регулярно навідувалася до ОРДЛО після 2014 року.

 

Поїздки судді Заставенко на окуповану частину Донеччини, яка нині вершить правосуддя «Іменем України», свого часу навіть зацікавили СБУ.

 

Персона пані Марини зацікавила багатьох у понеділок, після того, як вона своїм рішенням зобов’язала відповідачів Вахтанга Кіпіані та видавництво "Віват" видалити з твору інформацію про голову політради партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука та заборонити розповсюдження друкованого тиражу книги до усунення порушення немайнових прав Медведчука. 

 

Як повідомляє «Україна молода», про донецьке коріння судді Заставенко інформують розслідувачі Центру Протидії Корупції.

 

 

«Рішення ухвалила суддя Марина Заставенко. В 2016 році стосовно неї відкрили дисциплінарне провадження. Річ у тім, що до Вищої кваліфкомісії суддів зверталась СБУ, яка вказувала на те, що у судді є майно на тимчасово окупованих територіях, вона систематично їздить туди-сюди. При цьому, суддя тривалий час не здійснювала правосуддя, бо перебувала саме на неконтрольованих Україною територіях», - інформують у ЦПК.

 

І додають: «Як бачите, Заставенко відмазали. А у 2018 році суддю, яка раніше вершила судочинство в суді Макіївки, перевели до Дарницького суду Києва. Минулого року питання її оцінювання зняли з розгляду. Ось така судова реформа. Тепер Заставенко спокійно ухвалює рішення іменем України».

 

Виникає питання: чи може український суддя спокійно кататись в "ДНР", не отримуючи для себе гарантії безпеки "з того боку"? Особливо зважаючи на те, як активно росіяни поповнювали обмінний фонд…

 

У свою чергу, адвокат В’ячеслав Якубенко, який представляв інтереси журналіста й історика Вахтанга Кіпіані в справі за позовом Віктора Медведчука обіцяє, що рішення, ухвалене суддею Заставенко виходить за рамки позовних вимог і буде скасоване в апеляційній інстанції. При цьому, юрист пропонує «не кидати тапками в суддю».

 

За його словами, спочатку він був шокований рішенням суду, бо вперше за 15 років адвокатської практики в дифамаційних справах суд захистив позивача більше, ніж той просив.

 

«Але, прочитавши рішення, зрозумів: суддя зробила все що, могла. Історії невідомі випадки, коли суди першої інстанції відмовлялися задовольнити численні позови Медведчука про захист честі, гідності, ділової репутації. Суддя Заставенко Марина Олександрівна теж не могла відмовити… Вона віддала пас далі. Вийшовши за межі позовних вимог, суддя гарантувала цим самим скасування її рішення судом апеляційної інстанції», – написав В’ячеслав Якубенко у Facebook.

 

Як повідомляла «УМ», Дарницький районний суд Києва зобов’язав відповідачів Вахтанга Кіпіані та видавництво "Віват" видалити з твору інформацію про голову політради партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука та заборонити розповсюдження друкованого тиражу до усунення порушення немайнових прав Медведчука. 

 

Покупці скористалися можливістю онлайн-замовлення і за годину розкупили весь наявний тираж книги історика та журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» одразу після оголошення резолютивного рішення Дарницького райсуду Києва, який заборонив поширювати книгу.

 

Нагадаємо, що книга Кіпіані на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічній частині книги. Лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук подав до суду на автора книги про Стуса Вахтанга Кіпіані наприкінці серпня 2019 року. Медведчук заперечує 9 епізодів з книги та вимагає заборонити її розповсюдження.

 

«Справа Василя Стуса» вийшла у видавництві Vivat у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів.

 

Медведчук був призначений державним адвокатом Стуса, коли його в 1980 році заарештували вдруге.