Зеленський розповів Джонсону про «Велике будівництво»

17:56, 08.10.2020
Зеленський розповів Джонсону про «Велике будівництво»

Володимир Зеленський і Борис Джонсон під час зустрічі у Лондоні. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський зустрівся із прем'єр-міністром  Великобританії Борисом Джонсоном у Лондоні в четвер.

 

Політики обговорили торгівлю, коронавірус, Донбас і реформи.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує Офіс президента.

 

Зокрема, Зеленський ознайомив Джонсона з політикою безпекової ситуації на Донбасі і подякував за підтримку територіальної цілісності України.

 

Співрозмовники підкреслили важливість спільних дій у подоланні серйозних викликів, з якими сьогодні стикається світ, а саме: наслідків пандемії коронавірусу і глобальної кліматичної кризи. Джонсон підкреслив, що Великобританія стоїть на позиції, що кожна країна повинна отримати вакцину, коли вона буде створена. Зеленський відзначив, що Україна має потужності для масового виробництва й чекає на виготовлення вакцини.

 

Також Зеленський розповів британському прем'єру про проекти і реформи, які впроваджує Україна для підняття економіки. Зокрема, він повідомив про «Велике будівництво», «інвестиційних нянь», а також про банківський закон і розвиток сільськогосподарської галузі.

 

"Україна відома як один з найбільших постачальників сільськогосподарської продукції у світі. У нас Великобританія зможе купувати сільськогосподарську продукцію високої якості за привабливими цінами", - відзначив президент.

 

Крім того, сторони обговорили питання необхідності поліпшення торговельних відносин. Джонсон зазначив, що підняття рівня товарообігу між країнами стоїть високо на порядку денному.

 

Під час зустрічі Зеленський і Джонсон підписали Угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між країнами.

 

"Сьогодні для України і Великобританії історичний день: починаємо новий етап стратегічного партнерства між нашими країнами", - сказав Зеленський.

 

Документом запроваджуються відносини стратегічного партнерства і закріплюються основні напрямки співпраці двох держав.

 

Документ передбачає проведення щорічних засідань Діалогу стратегічного партнерства на високому офіційному або високому урядовому рівні з усіх аспектів двостороннього співробітництва. Також передбачено проведення засідань Торгового комітету, який буде складатися з представників сторін.

 

Зеленський запросив Джонсона відвідати Україну з офіційним візитом.

 

Нагадаємо, напередодні було підписано меморандум про посилення співпраці України і Британії у військовій і військово-технічній сферах. Київ отримає кредит у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.

 

Як повідомляла «УМ», подружжя Зеленських також зустрілося з членами британської королівської родини принцом Уїльямом та герцогинею Кембриджською Кетерін Міддлтон.