В ОРДЛО не можна проводити вибори – Разумков

08:30, 20.09.2020
В ОРДЛО не можна проводити вибори – Разумков

Спікер Ради Дмитро Разумков вважає, що місцеві вибори в ОРДЛО не на часі. (Фото з ФБ-сторінки Дмитра Разумкова)

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що не підтримує внесення змін до постанови про місцеві вибори, які дозволили б проведення виборів ще й на території ОРДЛО.

 

Як передає «Україна молода», про це спікер Ради сказав в ефірі телеканалу "Україна 24".

 

"Постанова (Ради про вибори – ред.) ніяк не пов’язана з Мінськими угодами. Її можна по-різному трактувати, але вибори згідно Мінських угод – це 9-й пункт. Я не впевнений, що ми сьогодні можемо говорити, що в повному обсязі виконані 8 попередніх. Тому зараз говорити, що постанова чомусь, комусь заважає, м’яко кажучи, не зовсім коректно", - наголосив Дмитро Разумков.

 

Голова ВР нагадав, що постанова була прийнята Радою у відповідності до закону України, який говорить про те, що ВР оголошує місцеві вибори не пізніше, ніж за 90 днів до дати виборів.

 

"Сьогодні вносити будь-які зміни в цю постанову – це поставити під сумнів легітимність проведення виборів на всій території держави, тому що це буде суперечити діючому законодавству", - переконаний спікер.

 

Пан Разумков також додав: "Організаційно це неможливо сьогодні зробити (провести вибори в ОРДЛО – ред.), вони не можуть відбутися за українським законодавством, там немає доступу всіх політичних партій і сил, які зареєстровані в Україні, там, на жаль, не працює свобода слова, головне, що там будуть не вибори, а призначення тих чи інших людей. Цей підхід суперечить демократичним нормам, до яких ми з вами звикли. Це не може відбуватися під дулами кулеметів".

 

Водночас, нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура заявив в ефірі, що більшість парламентської фракції "Слуга народу" згодна прибрати з постанови про місцеві вибори в Україні пункт щодо окупованих території Донбасу, який викликав невдоволення Росії і бойовиків ОРДЛО.

 

За його словами, у монобільшості «уже викристалізувалося таке розуміння після виступу пана Рєзнікова і після виступу Андрія Єрмака – що ми повинні прийняти мудре рішення».

 

Пан Качура наголосив: «На мій погляд, мудре рішення для того, щоб розблокувати процес мирний, для того, щоб 300 військовополонених повернулися, щоб розведення військ ще на трьох ділянках відбулося – нам треба внести все-таки зміни і виправити тут помилку, про яку я казав ще кілька місяців тому».

 

Як повідомляла «УМ», представники Росії і в "мінських", і в "нормандських" переговорах домагаються від України проведення виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, які контролює не Київ, а проросійські бойовики та найманці.

 

Сепаратисти ОРДЛО були зацікавлені у тому, щоб колишній прем'єр Вітольд Фокін увійшов до складу української делегації у Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.