До Ради можуть пройти 6 партій - рейтинг

13:50, 21.08.2020
До Ради можуть пройти 6 партій - рейтинг

У голосуванні за партії є чіткі регіональні та вікові відмінності.

Якби дострокові вибори до Верховної ради відбулися у середині серпня 2020 року, до парламенту потрапили б чотири політичні сили. Усі вони зараз є представлені в парламенті. Натомість "Голос" до цього переліку не потрапляє.

 

Рейтинг партій складений за свіжими результатами опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова.

 

Отож , які партії пройшли б до Верховної Ради на перевиборах всередині серпня: "Слуга народу" – 29,5%, "Опозиційна платформа – За життя" – 21,7%; "Європейська Солідарність" – 15,5%; "Батьківщина" – 11,5%. 

 

Трохи нижче прохідного бар’єра набирає "Сила і Честь" – 4,6%.

 

Інші партії, як от "Радикальна партія Ляшка", "Партія Шарія", "Свобода" та "Голос" розмістилися значно нижче виборчого бар’єра і не претендували би на потрапляння до Верховної Ради.

 

У голосуванні за партії є чіткі регіональні та вікові відмінності.

 

Так, "Слуга Народ" значно більше голосів здобуває серед молодших респондентів – 6 із 10 її виборців молодші 40 років.

 

ОПЗЖ, на противагу цьому, має більш "пенсійний характер": 7 із 10 виборців політсили старші 50 років, а майже половина – старші 60 років. Окрім того, половина зі всіх виборців ОПЗЖ проживає на Сході держави.

 

А ось майже всі виборці "Європейської Солідарності" проживають на Заході та у Центрі країни, на Сході та Півдні живе менше як 14% від усіх тих, хто збирається голосувати за політсилу.

 

Опитування проводили з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України, за винятком окупованих Росією територій. Опитані 2 018 респондентів методом інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.