Польоти олігархів: Медведчук 16 разів літав Україною під час карантину

10:41, 26.06.2020
Польоти олігархів: Медведчук 16 разів літав Україною під час карантину

Дозволи на перельоти олігархи отримували від Державіаслужби та СБУ.

Під час карантину деякі українські олігархи і політики продовжували здійснювати перельоти на приватних літаках і чартерах як Україною, так і за її межі.

 

Приватний літак, яким користується лідер партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук, під час посиленого карантину в Україні здійснив 16 перельотів, незважаючи на заборону.

 

Медведчук літав з аеропорту "Київ" в аеропорт "Ужгород", де в нього є дача, і назад, йдеться в розслідуванні "Карантин не для олігархів" програми "Схеми".

 

Згідно з постановою Кабінету міністрів, обидва ці аеропорти мали тимчасово припинити свою роботу з виключним правом здійснювати перельоти в умовах "закритого неба".

 

Глава ОПЗЖ звертався й отримував дозволи на перельоти від декількох відомств, зокрема від Державної служби авіації та Служби безпеки України.

 

"За 100 кілометрів від Ужгорода в селищі Жденієво в Карпатах розташовується дача народного депутата. Десятки гектарів землі й великий маєток оформлено на фірму, якою володіє його дружина Оксана Марченко. З огляду на дати, депутат, схоже, більшу частину часу проводив на Закарпатті, а в Київ прилітав тільки на позачергові засідання Верховної Ради, іноді протягом одного дня", – йдеться в розслідуванні журналістів.

 

За словами Медведчука, він отримував дозволи у зв'язку з тим, що приїжджав на позачергові пленарні засідання. Він зазначив, що їх брала компанія, яка обслуговує, оскільки це не його літак, а орендований.

 

Серед тих, для кого працювали аеропорти, журналісти зафіксували Вадима Новинського, Валерія Хорошковського, Олександра Ярославського, Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

 

Повідомляється, що дозволи на перельоти вони отримували від кількох держустанов – зокрема, від Державіаслужби та СБУ.

 

5 червня журналісти зафіксували, як в аеропорт "Бориспіль" із Вільнюса прилетів позафракційний народний депутат Вадим Новинський. Борт летів в Україну з Санкт-Петербурга, зробивши проміжну посадку в столиці Литви.

 

Раніше, 15 квітня, депутат повідомляв, що в нього виявили коронавірус. 4 травня він оголосив, що вилікувався, отримавши негативний результат тестування. Через 11 днів після прильоту з країни, яка перебувала в "червоній зоні" щодо захворювань на коронавірус, Новинський, не пройшовши двох тижнів обсервації, відвідав засідання Верховної Ради.

 

У коментарі "Схемам" парламентар розповів, що літав до Росії зустрітися з родиною, а після прильоту двічі здав ПЛР-тест, із негативним результатом. За його словами, "це звільняло" його від того, щоб перебувати на карантині вдома.

 

Новинський також додав, що дозволи на переліт йому дали Міністерство закордонних справ, Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки України та прикордонна служба.

 

12 червня "Схеми" зафіксували, як із Великобританії, яка на той момент перебувала у "червоній зоні", в аеропорт "Бориспіль" прилетів мільйонер і давній знайомий президента Володимира Зеленського Валерій Хорошковський.

 

Журналістам на питання, як він зміг вилетіти з України і повернутися попри закрите авіасполучення, Хорошковський відповів, що має монакську посвідку на проживання, яка дозволяє йому виїхати в Європу.

 

У період карантину журналісти також помітили, що літаки, які належать групі "Приват", згідно із онлайн-сервісом FlightRadar24, здійснили близько десяти перельотів між Дніпром та Києвом.

 

Зокрема, 10 квітня "Схеми" зняли, як кортеж олігарха Ігоря Коломойського виїхав із "Борисполя" після того, як там приземлився літак із Дніпра. А 30 квітня знімальна група помітила приліт бізнес-партнера Коломойського, олігарха Геннадія Боголюбова.

 

Коломойський пояснив, що дозвіл на переліт йому давала Державіаслужба. Олігарх повідомив, що погоджує перельоти також в СБУ, але додав, що це "геморой великий, тому особливо ніхто нікуди не літав… без крайньої необхідності".

 

Щонайменше двічі під час карантину приватним бортом літав харківський бізнесмен Олександр Ярославський. Його кортеж знімальна група побачила у "Борисполі" 27 травня.

 

Сам Ярославський сказав, що не займається організацією перельотів, а тому "гадки не має", як був отриманий дозвіл.

 

Крім того, журналісти виявили, що у період карантину, 1 червня, дружина екснардепа Віталія Хомутинніка Світлана змогла злітати у Німеччину на 8 днів і повернутися звідти з пакетами елітних брендів.