Костянтин Жеваго підозрюється у наданні Князєву $2,7 млн хабара

16:43, 03.08.2023
Костянтин Жеваго підозрюється у наданні Князєву $2,7 млн хабара

Бізнесмен Костянтин Жеваго отримав підозру в підкупі голови Верховного Суду Всеволода Князєва (Фото з відкритих джерел)

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) заявили про підозру олігарху Костянтину Жеваго в наданні хабара голові та суддям Верховного суду. Згідно з оголошеним звинуваченням, Жеваго підозрюється у незаконних платежах чиновникам судової системи. Подробиці справи та деталі хабарництва поки не розголошуються відповідними органами, і розслідування продовжується. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба САП.

 

Правоохоронці встановили наявність контактів бізнесмена-власника групи "Фінанси і кредит" з одним із адвокатів адвокатського обʼєднання, яке використовувалося як "бекофіс" для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді.

 

Адвокат виконав роль "посередника" в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення судового рішення в інтересах бізнесмена.

 

У 2002 році Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Однак їм було відмовлено в задоволенні вимог.

 

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів.

 

"Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом "бекофісу" у Верховному Суді. Протягом березня-квітня 2023 року бізнесмен передав адвокату 2,7 млн дол. США (1,8 млн доларів США – суддям Верховного Суду, решта – як "оплата" посередницьких послуг)", – додали в САП.

 

Вже 19 квітня Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена.

 

15 травня Голову ВС і адвоката було викрито "на гарячому" під час отримання другого траншу хабара – 450 тисяч доларів.

 

У САП зазначили, що зважаючи на те, що Жеваго на момент вчинення злочину і на теперішній час знаходиться на території Французької Республіки, про підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги.

 

15 травня детективи НАБУ затримали голову українського Верховного суду Всеволода Князєва нібито при отриманні хабара у майже 3 млн доларів ($2,7 млн) і провели обшуки в інших суддів ВС. Пресслужба Костянтина Жеваго стверджує, що він не має жодного відношення до дачі хабара голові чи суддям Верховного суду. 

 

Суд відправив під варту адвоката Олега Горецького у справі про хабар голові ВСУ Князєву від бізнесмена Жеваго. 
 


Як повідомляла УМ, Голова Верховного Суду Всеволод Князєв і ще одна особа були затримані за підозрою в отриманні хабара.