Уряд Шмигаля не зміг заручитися імунітетом у Раді

11:38, 18.06.2020
Уряд Шмигаля не зміг заручитися імунітетом у Раді

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час представлення у Верховній Раді програми діяльності.

Верховна Рада не підтримала оновлену програму діяльності уряду Дениса Шмигаля під час голосування на засіданні парламенту в четвер.

 

Як повідомляє «Україна молода», програму уряду Шмигаля підтримали лише 207 народних обранців.

 

Фактично у повному складі не голосували фракції «Батьківщини», ОПЗЖ і «Голосу».

 

У разі позитивного голосування за програму Кабміну, урядовці заручилися б так званим імунітетом на рік, адже після підтримки програми Рада не змогла б відправити уряд у відставку за власної ініціативи.

 

Нардепи опозиційних партій заявили, що уряд Шмигаля не заслуговує на імунітет та має піти у відставку.

 

Однією з претензій нардепів була присутність Арсена Авакова на посаді міністра МВС.

 

Нардепи фракції "Європейська солідарність" заявили, що зібрали 80 підписів за відставку Кабміну Шмигаля.

 

«Другий уряд Зе не затвердив свою програму. За лише 179 слуг. Монобільшості не існує. Групи і угруповання фракції слуг отримали уряд в підвішеному стані, що вигідно Зе. Непрофесійний уряд в будь-який час можна відправити у відставку, вчергове переклавши на нього відповідальність за своє бездарне правління. Вперше в українській історіі сама більшість вже вдруге прокатує свій уряд. А фракція настільки бездарна і сіро-зелена , що зі свого 250 складу не може сформувати професійну команду. Це все дуже погана і непорядна гра Зеленського і слуг, й до Шмигаля і Кабміну, якими б вони не були (бо яка в міністрів тепер мотивація працювати, якщо вони не мають підтримки парламенту і усвідомили кидок), але й для країни, яку дилетанти на повних парах тягнуть в прірву», - прокоментувала провал програми Шмигаля у Раді нардеп від «ЄС» Ірина Геращенко.

 

Тоді як прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час представлення у Верховній Раді програми діяльності, заявив, що успішність діяльності Кабміну також залежить від співпраці КМУ та парламенту.

 

Нардеп від ОПЗЖ Юрій Бойко, у свою чергу, наголосив, що вперше бачить, що уряд представляє Раді свою програму діяльності аж через 100 днів після призначення. Мовляв, чим урядовці займалися весь цей час?

 

Як повідомляла «УМ», 4 червня Рада відправила на доопрацювання Програму діяльності уряду Дениса Шмигаля. Тодішня версія документу також була гостро розкритикована нардепами. 

 

Законодавство України визначає, що програма діяльності уряду подається до Верховної Ради прем’єр-міністром протягом одного місяця з дня формування уряду.

 

Схваленою вона вважається у випадку, якщо за неї проголосувала більшість від конституційного складу парламенту. Також Рада може надати можливість уряду допрацювати програму та розглянути її повторно не пізніше чим через 15 днів після такого рішення.

 

Комітет виборців України вважає, що уряд Шмигаля повністю провалив законодавчу роботу в Раді.