Україна досягає піку епідемії: як діятимуть в Уряді Шмигаля

11:34, 13.05.2020
Україна досягає піку епідемії: як діятимуть в Уряді Шмигаля

В Україні на 9 годину 13 травня зафіксовано 16 425 випадків коронавірусної хвороби

Епідемія коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні йде за помірним сценарієм і країна наближається до піку чи плато, після якого має початися спад нових хворих.

 

Як інформує УМ, про це сказав прем’єр-міністра Денис Шмигаль під час години уряду у Верховній Раді

 

"Пандемія вносить свої корективи в політику країн світу – і ми не є виключенням. Нам з вами потрібно працювати вдвічі ефективніше, ми мусимо ефективно відреагувати на коронавірусну пандемію та продовжити роботу над реформами, яких 28 років чекала Україна та українці. Тепер, щоправда, одне не можна відділити від іншого – і при плануванні змін ми обов’язково маємо врахувати питання пандемії. Стосовно ситуації загалом: вона у нас розвивається за помірним сценарієм – ми ідем завдяки запровадженню карантину по сценарію Польщі. Він набагато кращий, ніж сценарій розвитку пандемії в інших європейських країнах…

 

На жаль, не було ще жодного дня, коли кількість людей, які одужали, перевищила кількість людей, які захворіли. За минулу добу захворіли 402 особи, кількість знижується постійно – це 3,3% від загальної кількості захворілих. Одужало 343 особи. Тобто десь уже ми досягаємо того плато і піку, про який говорили. Загалом кількість захворілих в Україні – 16 425 на сьогодні", - сказав він.

 

На запитання, чи готові ми зараз прийняти 100 тисяч хворих на COVID-19, Шмигаль відповів, що "ми в десятки разів краще підготовлені, ніж два місяці тому".

 

“Наша медична система не перевантажена хворими. Перебувають в готовності 2271 апаратів ШВЛ, в лікарнях першої черги, це є 240 визначених лікарень, з яких задіяно 138 апаратів, це 6,1% від підготовленої кількості. 381 заклад охорони здоров’я перебуває в готовності на загальну кількість 33 669 ліжкомісць для лікування COVID-19. 26 301 ліжко в закладах охорони здоров’я першої хвилі, з яких зайнято хворими на коронавірус 3367, в інших закладах охорони здоров’я 162 ліжка зайняті хворими на коронавірус”, - сказав Шмигаль.

 

Наразі в медзакладах задіяно всього 6,1% апаратів ШВЛ з загальної кількості підготовлених.

 

Шмигаль нагадав, що карантин планують продовжити після 22 травня, втім країна перейде на адаптивну модель.

 

"Сьогодні ми працюємо над розробкою подальших кроків виходу з карантину і переходу до адаптивної моделі. 22 травня – дата, до якої триває карантин. Він буде продовжений, але з поступовим переходом власне до адаптивної моделі. Коли ми будемо і далі пом'якшувати, залежно від розвитку ситуації, карантинні заходи проти епідемії. Але при цьому будемо передавати все більше повноважень на місця, органам місцевого самоврядування", – сказав голова уряду.

 

За його словами, це дозволить локалізувати хворобу в місці, де вона виникає. Адже зараз ситуація із захворюваністю на коронавірус в різних регіонах різна.

 

"Відповідно, робити локдаун всій країні в червні або липні може бути уже недоцільно. В цей момент ми повністю прейдемо до моделі адаптивного карантину. Вона буде передбачати локалізацію захворювання в точках спалаху або виникнення хвороби", – запевнив Шмигаль.

В Україні на 9 годину 13 травня зафіксовано 16 425 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 439 летальні.

 

Як повідомляла УМ, раніше Шмигаль заявляв, що не вбачає загрози дефолту Україні через коронавірус