Шмигаль не вбачає загрози дефолту Україні через коронавірус

11:38, 12.05.2020
Шмигаль не вбачає загрози дефолту Україні через коронавірус

Шмигаль вважає, що Україна розумно готується і має економічні резерви.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль не вважає, що Україні загрожує дефолт на тлі кризи, викликаної пандемією коронавірусу.

 

Як інформує УМ, про це він сказав в інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt.

 

"Це, звичайно, одне з найбільш важливих питань (переговори з МВФ - ред.). Ми знаходимося на останньому етапі надання кредиту у розмірі 5 мільярдів доларів від МВФ строком на 18 місяців. Це особливо важливо, тому що це створює довіру в Україні", - сказав прем'єр.

 

За його словами, Україна вже виконала одну важливу умову для надання кредиту фонду і скоро може виконати і другу.

 

"Закон про землю був прийнятий, а Закон про банківську діяльність знаходиться у парламенті для остаточної консультації... Я очікую, що рішення буде прийнято найближчим часом. Тепер черга за парламентом. Ця умова для кредиту МВФ", - підкреслив він.

 

На запитання інтерв'юера про те, чи очікує Шмигаль, що "Україна збанкрутує", він відповів "Ні".

 

"Ми сподіваємося на кредит МВФ і пов'язану з ним довіру до нашої країни. Ми ведемо дуже конструктивний діалог з МВФ. Я не бачу абсолютно ніяких причин для неплатоспроможності", - підкреслив він.

 

Також Шмигаль розповів, що коронакриза звичайно впливає на Україну, проте це перша криза, до якої Україна розумно готується і має економічні резерви. Поки Україна була значною мірою стабільна через кризу.

 

"На даний момент ситуація не є критичною. Дефіцит нашого поточного рахунку в березні становив 389 мільйонів доларів порівняно з 526 мільйона доларів роком раніше. Із 25,7 млрд доларів валютних резервів ми перебуваємо в кращому становищі. У нас також є близько 2,3 млрд доларів на казначейських рахунках. Таким чином ми входимо в кризу більш стабільно, ніж у попередні часи", - розповів Шмигаль.

 

Також він зазначив, що у 2020 році Україна все ще повинна очікувати прогнозу зниження валового внутрішнього продукту на 4,8 відсотка.

 

"Промислове виробництво в першому кварталі обвалилося на 5,1 відсотка", - сказав Шмигаль.

 

Як повідомляла УМ, Шмигаль заявив, що уряд планує продовжити карантин після 22 травня