Чорнобильська катастрофа: 34-ті роковини лиха планетарного масштабу

11:26, 26.04.2020
Чорнобильська катастрофа: 34-ті роковини лиха планетарного масштабу

Чорнобильська катастрофа є не лише гірким уроком з минулого, лихом планетарного масштабу, а й пересторогою на майбутнє.

Найбільшою в історії людства техногенною катастрофою є аварія на Чорнобильській АЕС, яка сталася внаслідок потужного вибуху на четвертому енергоблоці 34 роки тому, 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв.

 

Наслідки Чорнобильської катастрофи Україна долає до сьогодні за допомоги багатьох країн світу. Відтак, офіційний Київ високо цінує спільну роботу з надійними партнерами, такими як ООН, МАГАТЕ, ЄБРР, Європейська Комісія, НАТО, а також багатьма державами, над реалізацією міжнародних проектів, спрямованих на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

 

Про це повідомляє «Україна молода» в неділю, 26 квітня.

 

Зокрема, з нагоди роковин катастрофи, у МЗС України наголошують, що країна докладає максимум зусиль для перетворення Чорнобильської зони на безпечну територію, однак стикається з багатьма викликами, пов’язаними з управлінням Зоною відчуження та чорнобильською проблематикою загалом.

 

«Незважаючи на складний період, спричинений зовнішньою агресією, Україна не лише успішно бореться із наслідками аварії, але й докладає максимум зусиль для перетворення Чорнобильської зони з «чорної діри» на безпечну територію змін та розвитку сучасних технологій», - наголосили у дипломатичному відомстві.

 

Разом з тим, президент Володимир Зеленський назвав катастрофу не лише гірким уроком з минулого, лихом планетарного масштабу, а й пересторогою на майбутнє: «Планета Земля є колискою і домівкою для всього людства, і тому її збереження є відповідальністю кожної людини і спільним обов’язком усіх націй світу».

 

І додав: «34 роки тому на українській землі сталася небачена трагедія: мирний атом, покликаний полегшувати життя й покращувати добробут людей, вийшов з-під контролю і став загрозою для всього живого на великій території навколо Чорнобильської атомної електростанції та далеко за її межами».

 

За його словами, для подолання наслідків аварії у той час бракувало навичок і знань, спеціальної техніки й обладнання. Проблему серйозно ускладнили дії тодішнього керівництва СРСР, яке до останнього намагалося приховати справжні наслідки катастрофи, наражаючи на смертельну небезпеку сотні тисяч громадян: і тих, хто боровся з наслідками вибуху на четвертому енергоблоці, і просто жителів навколишніх територій.

 

«У цей день ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю героїв, які врятували майбутнє від радіаційної небезпеки й відійшли у вічність. Глибока шана ліквідаторам і добрі слова на адресу представників різних професій, які сьогодні забезпечують відновлення та розвиток територій, що зазнали радіоактивного забруднення, а також захищають ці землі від нових стихійних лих», - зазначив президент.

 

Глава держави переконаний, що запорукою розв’язання глобальних проблем сучасності, серед яких і Чорнобильська трагедія, й надалі залишатимуться міжнародна солідарність і злагоджена праця заради кращого майбутнього нинішнього та прийдешніх поколінь.

 

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній повідомив, що сьогодні духовенство і вірні Православної Церкви України моляться про спокій душ героїв, яких забрала Чорнобильська трагедія, та за здоров‘я ліквідаторів і постраждалих.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

26 квітня 1986 року, о 1 год. 23 хв., на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

 

У перші дні після аварії було евакуйоване населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів, у яких на кінець вісімдесятих років минулого сторіччя мешкало понад 2,6 млн осіб. В результаті цієї катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель.

 

8 грудня 2016 року Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію, якою проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

 

"УМ" пропонує вашій увазі 10 вражаючих фактів про Чорнобильську катастрофу