Грузія грозиться ускладненням дипстосунків з Україною у разі призначення Саакашвілі віцепрем'єром

16:51, 24.04.2020
Грузія грозиться ускладненням дипстосунків з Україною у разі призначення Саакашвілі віцепрем'єром

Грузія сприймає плани України щодо призначення Саакашвілі як недружній крок.

Тбілісі може сприйняти як недружній крок можливе призначення українським урядом експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі віцепрем"єром. Голова фракції владної в Грузії партії "Грузинська мрія" Раті Іонатамішвілі не виключив ускладнення дипломатичних відносин з Україною.

 

 "Я не виключаю, що в порядку денному стане і питання про перегляд дипломатичних відносин, незважаючи на те, що зв’язок між двома країнами для нас дуже цінний", сказав Іонатамішвілі.

 

Про це повідомляє УМ з посиланням на коментар лідера грузинської партії "Інтерфакс Україна".

 

Такої думки притримується і посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе. За його словами, українська сторона поінформована про ставлення Грузії до цього питання.

 

"Міхеїла Саакашвілі визнала Грузинська держава, грузинське правосуддя винним, і його оголошено в міжнародний розшук. Свого часу було звернення до української сторони про затримання і передачу Міхеїла Саакашвілі в Грузію, і було передано матеріали порушених кримінальних справ...Крім того, варто нагадати, що ця людина неодноразово закликала повалити легітимно обраний уряд Грузії насильницьким шляхом. На тлі всього викладеного можливе призначення пана Саакашвілі з великою ймовірністю буде сприйняте у Тбілісі як недружній і неприйнятний з боку стратегічного партнерства крок", - наголосив посол Грузії.

 

Водночас МЗС України та посольство Грузії відреагували на інформацію в ЗМІ про відкликання посла Грузіі в Україні Теймураз Шарашенідзе на тлі можливого призначення Саакашвілі.

 

“Жодного офіційного листа від грузинської сторони щодо можливого відкликання Посла Грузії МЗС не отримувало”, — сказала речниця МЗС Катерина Зеленко.

 

Вона підкреслила, що, як відомо, для реалізації подібних рішень існує стала процедура.

 

“Ми розглядаємо Грузію як надійного друга і союзника і сподіваємось на подальший розвиток стратегічного партнерства з грузинською стороною”, — додала речниця МЗС.

 

Зі свого боку в посольстві Грузії заявили, що посол Теймураз Шарашенідзе працює у звичайному режимі.

 

“Можу вам сказати, що посол на даний момент продовжує роботу у звичайному режимі та залишається на місці”, — повідомили дипломати.

 

Як передувала УМ, Міхеїл Саакашвілі повідомив у середу, що прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського і готовий стати віцепрем'єром із питань реформ.

 

24 квітня, перед позачерговим засіданням парламенту, на зустрічі з депутатами фракції "Слуга народу" Саакашвілі спробував переконати їх підтримати його кандидатуру на посаду – але поки що голосів на це призначення бракує.

 

Саакашвілі за часів президентства Порошенка став вигнанцем з України, а потім повернувся прорвавшись із прихильниками через державний кордон.

 

28 травня 2019 року президент Володимир Зеленський вніс зміни до указу Петра Порошенка й повернув громадянство України колишньому президенту Грузії й ексгубернатору Одещини Міхеілу Саакашвілі.

 

20 листопада 2019 року Верховний Суд визнав законними дії правоохоронців та прикордонників, які у лютому 2018 року видворили Міхеіла Саакашвілі до Польщі.