Рябошапку відправили у відставку з посади генпрокурора

20:33, 05.03.2020
Рябошапку відправили у відставку з посади генпрокурора

Руслан Рябошапка не став відповідати на питання депутатів і пішов з Ради грюкнувши дверима.

Верховна Рада висловила недовіру генеральному прокурору Руслану Рябошапці, що має наслідком його відставку з посади.

 

За відповідну постанову проголосували 263 народні депутати у четвер ввечері.

 

Проти недовіри проголосували тільки нардепи фракції «Голос». Тоді як фракції «Батьківщина» і «Європейська солідарність» утрималися.

 

Напередодні, у середу комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту проголосувати щодо прийняття чи відхилення постанови про висловлення недовіри генпрокурору Руслану Рябошапці.

 

Ініціаторами недовіри є 119 нардепів. Серед них народні депутати від «Слуги народу», зокрема, Максим Бужанський та Олександр Дубінський, яких пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським, а також обранці від «Опозиційної платформи – За життя», в тому числі й Віктор Медведчук та Вадим Рабінович.

 

У своєму виступі перед депутатами пан Рябошапка заявив, що під його керівництвом Офіс генпрокурора працював за законом, а сам він не став нічиїм слугою (натякаючи на назву пропрезидентської фракції «Слуга народу»).

 

За його словами, 28 років українська прокуратура була «інструментом тиску та політичних репресій», і у залі ВР є люди, які відчули це на собі. ГПУ не мала довіри людей і була джерелом збагачення для обраних.

 

І додав, що наразі розпочали реформу прокуратури, яка «вже увійшла в історію України», а 725 прокурорів, які не пройшли тест на фаховість та доброчесність, були звільнені. А ті, хто лишився, «стали вдвічі більше цінувати свою професію, у першу чергу тому, що уперше за 28 років вони відчули незалежність, їм не дають незаконних вказівок».

 

Питання своєї відставки генпрокурора пов’язав з тим, що «ті, кого звільнили, хочуть повернутися і жити так, як вони жили 28 років».

 

«Я не став нічиїм слугою. Я був і є незалежним. А незалежного прокурора не можна змусити, його можна тільки звільнити. І я йду. Але йду для того, щоб повернутися», - сказав генпрокурор і пішов із зали не чекаючи на голосування та відмовившись відповідати на запитання обранців.

Після своєї заяви Рябошапка вийшов із зали і не став відповідати на запитання.

 

Водночас, депутатка від «ЄС» Вікторія Сюмар вважає, що Руслана Рябошапку зняли із посади генпрокурора, бо він мало політично мотивованих підозр підписав: «Сім місяців тому я пригадую Руслана Рябошапку, як яскравого, красивого представника dream-team команди Володимира Зеленського, якого возили по Європах і показували молоде, оновлене обличчя діючої влади. Сьогодні в залі я бачу, як його звільняє сама влада, називаючи словом «воно»….

 

І додала: «Насправді, історія з Русланом Рябошапкою – це про те, як отримати ще більш свого генерального прокурора. Як зі 100% свого генерального прокурора отримати Віктора Пшонку, який буде підписувати і штампувати ці політично вмотивовані підозри. Цим шабашем проросійських сил представники влади разом із олігархами зараз «зробили» не Руслана Рябошапку, а самих себе!».

 

Інші депутати від опозиції наголошували, що однією з головних причин відставки Рябошапки стало те, що він відмовився підписати підозри колишньому президенту Петру Порошенку, як це від нього нібито вимагали на Банковій.

 

Напередодні, на позачерговому засіданні Верховної Ради президент Володимир Зеленський розкритикував правоохоронні органи за недостатню боротьбу з корупцією та відсутність результатів у розслідуванні резонансних справ. І зазначив, що подарує силовикам календар, щоб нагадати, що надворі вже весна (у передвиборчій програмі команда Зеленського використовувала салоган «Прийде весна, саджати будемо» -Ред).

 

Вже у четвер, президент Зеленський під час робочої поїздки на Полтавщину заявив, що вважає генпрокурора Рябошапку хорошим фахівцем, який, однак не впорався із поставленими завданнями.

 

«Мене будуть запитувати ай яй яй, не можна чіпати генпрокурора. Ви знаєте, ми з ним пройшли довгий шлях на передвиборчій кампанії. Але хай там голосують депутати, як вони хочуть. Моя особиста думка: немає результату – не маєш займати місце. Як президент я ставлю собі те ж саме. Руслан – гарний спеціаліст, але не показав результат. Немає пріоритетів товариш-не товариш», - сказав Зеленський.

 

За неофіційними даними, новим генпрокурором можуть призначити депутата від «Слуги народу», заступника голови комітету з питань правоохоронної діяльності, Сергія Іонушаса.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада призначила у середу прем'єр-міністром Дениса Шмигаля.

 

Перед цим Верховна Рада відправила прем’єра Олексія Гончарука у відставку.